Hoe meer broodroof, hoe beter!

Blog van Tijs van den Brink

Het was een omkering waar ik eerlijk gezegd nog nooit aan gedacht had. Bij RTL Late Night zaten twee zangers aan tafel: Tommie Christiaan en Jeangu Macrooy, die respectievelijk de rollen van Jezus en Judas vervulden in The Passion.

Het was de dag na The Passion, de adrenaline zat overduidelijk nog in hun lijf. Hoe ze het hadden ervaren, vroeg Humberto Tan. Toen volgden er twee antwoorden waar we thuis blij van werden en toch ook een beetje verbaasd over waren. Tommie zei: “Wat ik nog het tofste vind, is dat ik berichtjes krijg van mensen die zeggen dat ze dankzij The Passion hun geloof weer hebben teruggevonden. Dat vind ik iets heel erg moois!” Om er in een bijzin aan toe te voegen: “Ik ben zelf niet religieus, hoor...” Jeangu viel Tommie enthousiast bij: “Hier doen we het voor. Mensen putten echt kracht uit dit verhaal. Dat geeft heel veel voldoening.”

Het is natuurlijk best een beetje vreemd. Ik bedoel, als iemand zegt: ‘Ik ben zelf vegetariër, maar ik vind het zo fijn om vlees te verkopen! Mensen worden daar heel gelukkig van’, dan denk je toch even: huh? Maar als je veel van vlees houdt, snap je het ook wel weer. En zo zie ik het dan maar: Tommie en Jeangu vinden het kennelijk mooi om iets voor anderen te betekenen. Prima toch?

Ook op de radio waren er rond Pasen een paar mooie dingen te horen. Bij het programma EenVandaag mochten de politici Joël Voordewind (CU) en Hans Martin Don (SP) uitgebreid vertellen wat ze geloven en welke invloed dat heeft op hun politieke opvattingen. En Met het Oog op Morgen portretteerde drie christenen (Rikkert Zuiderveld, Michael Magielse en Bruce van Niel) en liet hen uitgebreid verhalen over hoe ze het geloof hebben gevonden.

Je zou kunnen zeggen: dat is broodroof, want dat is toch de taak van de EO? Ja, dat is inderdaad ook de taak van de EO. Maar eerlijk gezegd ben ik als het over dit soort dingen gaat ineens vóór broodroof. Sterker nog: hoe meer broodroof, hoe beter!

Als iemand bij de EO vertelt over zijn geloof, denken veel mensen: tja, tuurlijk, logisch, dat verrast me niet. Als er bij RTL, AVROTROS en de NOS vrijmoedig over God wordt gesproken, knipperen we toch even met onze ogen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons