Hoe geef ik vorm aan geloof in een samengesteld gezin?

Met tips van Corjan Matsinger

Mijn oudste tienerdochter (14) heeft besloten niet meer te willen geloven. Haar vader, waar ze doordeweeks woont, heeft daar geen moeite mee. De andere twee meiden bij ons thuis (11 en 13) komen uit de relatie van mijn nieuwe partner en staan nog redelijk open voor het geloof, maar zijn minder gewend om naar de kerk te gaan. Hoe kan ik het geloof van mijn dochters prikkelen?

Het vormen van een nieuw, samengesteld gezin is een uitdaging. Je moet de scheiding met elkaar een plaats geven en daarnaast met je nieuwe partner een route uitstippelen naar de manier waarop je nu gezin wilt zijn. De kinderen hebben tijd nodig om tot rust te komen en om te gaan met de cocktail aan emoties waar ze doorheen zijn gegaan.

Zorg voor een goede band met je ex

Een goede band met je ex onderhouden, is van groot belang. Je ex-partner kom je via je kind direct en indirect namelijk best vaak tegen. Zorg er daarom voor dat je met elkaar blijft communiceren. Kun je van je ex-partner vragen dat hij met respect spreekt over jouw geloof en levensovertuigingen? Heeft hij het geloof trouwens echt gedag gezegd of zoekt hij naar een nieuwe weg om zijn spiritualiteit vorm te geven?

Neem de tijd voor elkaar

Het vormen van een nieuw gezin kost energie en tijd. Neem tijd voor je nieuwe partner, maar vergeet niet om ook aandacht te hebben voor je oudste dochter en de twee nieuwe meiden in je gezin. Trek er zowel met de meiden apart als met de meiden bij elkaar op uit. Zo maak je samen (nieuwe) herinneringen die gekoesterd worden.

Tips

Stel vragen. Je oudste dochter is volop bezig met haar identiteitsontwikkeling en daar hoort haar visie op God ook bij. Probeer op een geschikt moment eens door te vragen naar de redenen om niet meer te geloven. Probeer via open vragen elkaar beter te begrijpen. Ligt er bijvoorbeeld loyaliteit naar haar vader, waardoor ze ook niet meer gelooft? Is haar beeld van God veranderd door de scheiding, of is er iets heel anders aan de hand?

Overleg met je nieuwe partner over de gezinsrituelen. Bespreek hoe jullie samen verjaardagen en feestdagen vieren, en hoe jullie vakanties doorbrengen. Bouw als nieuw gezin samen aan mooie eigen tradities. Zo zorg je voor dierbare herinneringen die alle betrokkenen in een samengesteld gezin koesteren.

Creëer met elkaar nieuwe geloofsrituelen.

Waarom geen kaarsje aansteken en een kort gebed uitspreken?

De kunst is om de verschillende vormen samen te smelten tot een nieuwe traditie: oké, Bijbellezen aan tafel doen jullie niet? Waarom geen kaarsje aansteken en een kort gebed uitspreken? Of één keer per week een moment prikken om een inspirerende ‘short-movie’ te kijken? Probeer de tienermeiden te betrekken bij het vormen van deze nieuwe gewoonten.

Zet het netwerk om je tienerdochter in. Liggen er bijvoorbeeld kansen om je oudste dochter te betrekken bij het jeugdwerk van de kerk? Wie weet, is een belletje met de jeugdleider handig? Zijn er tieners uit de kerk of klas die gelovig zijn met wie ze graag optrekt? Kun je deze relaties versterken? Hoe ziet de zondag eruit als ze bij haar vader is? Zijn er tieners die even een appje sturen of langs willen fietsen om haar op te halen voor de club of de jeugddienst?
Geniet van de kansen die de nieuwe gezinsstructuur biedt. Welke nieuwe gezichtspunten en inzichten kan je oudste dochter opdoen in het contact met haar nieuwe stiefzusjes en stiefvader? Welke vragen over het leven stellen zij waarmee jij niet snel op de proppen komt?

Leestip

Op de website Kiesvoorhetkind.nl is een enorme lijst met boeken te vinden over de uitdagingen en kansen van het samengestelde gezin.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons