Hoe geef ik mijn kind een goed zelfbeeld? (deel 2)

3 tips van Carianne Ros

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind een positief zelfbeeld heeft. Een kind met een goed zelfbeeld kijkt realistisch en positief naar zijn of haar eigen kunnen, zit over het algemeen lekker in zijn of haar vel en is niet continu met zichzelf bezig, maar staat gunnend in het leven. Wat kun je als ouder doen om je kind een positief zelfbeeld te geven?

1. Leer het kind naar zichzelf te luisteren

God heeft een mooi plan voor jouw kind. En Hij heeft er al van alles ingelegd wat je kind nodig heeft om dat plan ook daadwerkelijk te verwezenlijken. De persoonlijkheid van je kind, zijn of haar talenten, zijn motiverende omstandigheden, zijn passies, maar ook zijn ervaringen: het zijn allemaal puzzelstukken die je kind kunnen helpen de juiste weg en zijn roeping te vinden in het leven.

Wat jij als ouder kunt doen, is je kind leren naar zijn of haar eigen hart te luisteren. Het ene kind kan feilloos opnoemen wat hij of zij belangrijk vindt, het andere kind heeft daar moeite mee. Ga samen op zoek en geniet ervan dat je zoon of dochter echt een eigen individu is. Als hij of zij op sommige vlakken heel anders is dan jij, waardeer dan de verschillen. En als het andere dingen leuk vindt, verdiep je dan in zijn of haar passies en talenten, ook al heb je er zelf niets mee. God maakt nu eenmaal geen kloontjes! En weet: een kind dat zich gehoord en gezien voelt, zal meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

2. Geef je kind ruimte om te falen

Je kunt niet leren zonder fouten te maken. Toch vinden sommige volwassenen en kinderen het ontzettend moeilijk om fouten te maken. Dat komt vaak doordat ze hun falen negatief op zichzelf betrekken. Het is niet: ‘Nu heb ik geleerd hoe het niet moet en ga ik verder onderzoeken hoe het wel moet’, maar eerder: ‘Wat ben ik toch een stommerd dat ik het fout heb gedaan…’ Je begrijpt: dat soort gedachten zijn funest voor een gezond zelfbeeld. En ze zijn gebaseerd op leugens: want ondanks onze fouten, zijn we in Gods ogen nog altijd waardevol!

Geef je kind dus ruimte om te falen. Wees niet altijd gericht op de prestatie die het levert, maar veeleer of het wel of niet zijn of haar beste heeft gedaan om dat resultaat te bereiken. Heeft je kind zijn best gedaan? Mooi! Dan is dit het resultaat wat je nu hebt kunnen behalen. En als dat betekent dat het meer moet oefenen, of dat het beter kan investeren in een talent dat het kind wel heeft, in plaats van wat het niet kan, dan is het zo.

3. Heb je kind lief

Dit klinkt natuurlijk als een dooddoener, maar wat is het belangrijk dat we ons als ouders er écht van bewust zijn hoe belangrijk het is dat we onze kinderen liefhebben. Niet liefhebben omdat we er iets voor terugverwachten (bijvoorbeeld waardering of gehoorzaamheid), of omdat we vinden dat het er nu eenmaal bij hoort (je ouderschap zien als plicht, in plaats van als voorrecht). Maar oprecht liefhebben, omdat we het ons kind gunnen dat het in liefde mag opgroeien.

Hoe doe je dat? Geef bewust je tijd, energie en aandacht aan je kind. Als je meerdere kinderen hebt: zorg er dan voor dat je ook regelmatig iets met elk kind apart doet, zodat ze jou even helemaal voor zichzelf hebben. En dat geldt dan natuurlijk voor papa en mama: kinderen willen van beide ouders graag aandacht hebben.

Welke van deze tips ga jij de komende week in praktijk brengen?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Tips van de redactie

Lieve dochter, je bent waardevol

Zo geef je je dochter een positief zelfbeeld mee
Auteur: Carianne Ros
Uitgever: Ark Media
ISBN: 9789033801174