Hoe geef ik mijn kind een goed zelfbeeld? (deel 1)

3 tips van Carianne Ros

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind een positief zelfbeeld heeft. Toch heb je hier niet altijd invloed op. Wat kun je wel doen om je kind een positief zelfbeeld te geven?

1. Bid voor je kind

Welke tip ik je ook kan geven, dit is echt de allerbelangrijkste: bid voor je kind. Jij kunt je kind onmogelijk voor alles beschermen. En hoe je ook als ouder je best doet, er zullen momenten zijn waarop je faalt. God faalt nooit! En Hij weet precies wat je kind nodig heeft, veel beter dan jij. Bidden geeft kracht, rust en vrede. Onderschat dit niet! Zoals Jakobus 5:16 zegt: ‘Want het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet.’ We mogen samenwerken met Gods Geest. Je hoeft niet alles zelf te doen!

Bid om bescherming. Bid om leuke, positieve, gelovige vrienden en vriendinnen. Bid voor een gezonde smaak. Bid ervoor dat ze hun talenten ontdekken en ook willen ontwikkelen. Bid dat ze Gods Vaderhart zullen leren kennen. Bid voor de mensen die invloed op hen hebben. Bid voor… je kunt voor alles bidden wat je ook maar bedenkt wat jij belangrijk vindt voor je kind. Bid en vertrouw dat God het kind dat Hij jou gegeven heeft, in Zijn liefdevolle handen heeft. Hij laat het nooit los!

2. Geef het goede voorbeeld

In de eerste jaren van een kind kun je alles erin pompen wat jij belangrijk vindt. Maar zodra kinderen een beetje zelfstandiger worden, worden ze ook beïnvloed door de rest van de omgeving: de leid(st)ers van de zondagsschool, het kinderdagverblijf, meesters en juffen op school. Ook leeftijdsgenootjes hebben invloed op hun denken, spreken en handelen. Kinderen leren door na te bootsen. Dat is ook waarom je zo vaak een kleine papagaai naast je hoort of ziet: ze doen gewoon alles wat jij ook doet.

Dus: wees je ervan bewust wat je uitstraalt en wat je doorgeeft. Welke woorden en welke toon gebruik je? Op welke manier kijk je naar jezelf als je in de spiegel kijkt? Ben jij blij met jezelf? Grote kans dat je kind dit ook oppikt. Ben je vaak kritisch of negatief over jezelf? Grote kans dat je kind ook kritisch naar zichzelf kijkt. Jij bent het eerste voorbeeld als het gaat om het opbouwen van zelfvertrouwen en een positief, realistisch zelfbeeld, dus zorg dat je het goede voorbeeld geeft.

3. Investeer in je kind

Elk kind heeft aandacht nodig om te kunnen groeien. Hoe geweldig is het als je als kind op een gegeven moment beseft: mijn papa en mama vinden mij zo belangrijk, dat ze het kostbaarste wat ze hebben – tijd – aan mij besteden! Investeer in je kind door je in zijn of haar liefdestaal te verdiepen. Op welke manier ontvangt je kind jouw liefde het beste? Wanneer je positieve woorden uitspreekt? Wanneer je samen dingen doet? Wanneer je bereid bent dingen voor je kind te doen of te regelen? Wanneer je je kind cadeautjes geeft? Of wanneer je hem of haar veel knuffelt en op een fysieke manier laat blijken dat je je kind belangrijk vindt?

Investeer ook tijd en energie in het samen ontdekken van de talenten van je kind. Waar heeft het veel plezier in? Wat doet het graag en wat juist helemaal niet? Wat kan je kind van nature goed en zou het graag beter ontwikkelen? Als je laat merken dat je het mooi en belangrijk vindt dat je kind goed luistert naar hoe God hem of haar gemaakt heeft, zullen ze zichzelf daarin ook veel meer waarderen dan wanneer je dit niet doet.

En weet: investeren in je kind is investeren in goud!

Weet jij of je kind een positief of negatief zelfbeeld heeft? Hoe ga je hiermee om?

Leestip

Lieve dochter, je bent waardevol

Zo geef je je dochter een positief zelfbeeld mee
Auteur: Carianne Ros
Uitgever: Ark Media
ISBN: 9789033801174
 

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons