Help, mijn dochter zit in haar eigen online-wereld!

5 tips van Eline Hoogenboom

Mijn dochter lijkt in haar eigen wereldje te zitten, vooral online. Ik probeer haar te volgen en te begrijpen, maar ze lijkt soms wel haar eigen geheimtaal te hebben. Zo schijnt er een enorme betekenis te zitten in hoe je reacties achterlaat op Instagram, en voelt ze zich buitengesloten als haar vriendinnen haar niet taggen in een foto. Ik zou haar beter willen begrijpen.

Tieners hebben hun eigen leefwereld nodig waar ouders (tijdelijk) niet bij kunnen. Vroeger hing ik achter het fietsenhok met vrienden, nu ‘hang’ je op Instagram. Met één groot verschil: over mijn escapades achter het fietsenhok is online niets terug te vinden. De meeste tieners vinden Snapchat daarom een tof medium: wat je daar plaatst, verdwijnt immers weer.

Het lijkt absurd als je zelf geen tiener bent, maar erbij horen is van levensbelang

Subtiele uitsluiting

Maar ook Instagram is geliefd. En inderdaad, daar hanteren tieners een heel eigen taal. De plek waarop je bijvoorbeeld de naam van je vriendinnen in een foto zet, is bepalend voor de rangorde. Dat lijkt absurd als je zelf geen tiener bent, maar erbij horen is van levensbelang en zelfs een behoefte die in de hersenen waar te nemen is. Online is de uitsluiting vaak
wat subtieler: uit een appgroep gegooid worden of nooit een reactie krijgen op je berichtje. Het is ook minder zichtbaar voor opvoeders.

Vijf tips

Hoe kun je als ouders met deze snelle en niet altijd zichtbare wereld omgaan?

  • Zoek een balans tussen accepteren en respecteren dat je dochter een eigen leefwereld creëert om te experimenteren, en op de hoogte blijven en weten wat er speelt. Dat betekent dat je bijvoorbeeld niet zelf enthousiast hoeft te gaan instagrammen, maar je moet wel weten hoe het werkt en wat de gewoonten zijn.
  • Wees niet naïef. Als ouder ben je een belangrijke richtingaanwijzer in het onlinegedrag van je kind. Laat daarin niet te veel aan haar eigen verantwoordelijkheid over. Voer gesprekken hierover op gelijkwaardig niveau en niet vanuit je gelijk omdat jij de ouder bent. Neem je kind serieus!
  • Zie sociale media niet als ‘De Vijand’. Het zijn kweekvijvers voor tieners om zichzelf te spiegelen, vrienden te maken of relaties te onderhouden en hun identiteit te toetsen. Omarm het en zie er ook de voordelen van.
  • Wees je bewust van de risico’s: alles wat online staat, is traceerbaar en altijd terug te vinden. En vergeet niet de vragen van jongens en mannen om naaktfoto’s goed te bespreken met je dochter. Uit onderzoek blijkt dat bijna elke tiener weleens een naaktfoto krijgt doorgestuurd, en onder groepsdruk doen tieners soms mee aan de verspreiding ervan. Als het jezelf overkomt, is dat een enorm heftige gebeurtenis die traumatiserend kan zijn.
  • Laat zien hoe tof offline relaties zijn: zorg in je gezin voor tijd samen, leg met z’n allen de telefoon weg, geniet van buiten zijn en beperk schermtijd. Denk niet dat het een onontkoombaar fenomeen is dat je tiener op zijn of haar mobiel zit. Help hem of haar ermee!

Kijktip

De serie Nettiquette legt haarfijn uit wat de online regels onder jongeren zijn. Een must voor ouders met tieners!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons