Helft christelijke jongeren ervaart hoge prestatiedruk

Onderzoek Evangelische Hogeschool geeft inkijk in jongerencultuur

in Christelijk Nieuws

Uit onderzoek van de Evangelische Hogeschool (EH) blijkt dat de helft van de christelijke jongeren onder grote druk leeft. De cultuur waarin zij leven, is daar mede debet aan, stelt EH-directeur Els van Dijk in EO-live.

“Er wordt jongeren een beeld voorgehouden dat je alles kunt worden, als je maar je best doet,” zegt Els van Dijk. “En als het niet lukt, ligt het aan jezelf.”

Moeite met plannen

Uit het onderzoek dat voormalig EH-student Janine Hogendoorn onder bijna 1000 christelijke jongeren deed, blijkt dat ruim de helft van hen druk ervaart om in het leven te slagen. Een kwart van deze ondervraagden is bang maatschappelijk te mislukken.

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat veel jongeren moeite hebben met het plannen van hun bezigheden. “50% van de jongeren verandert de plannen voor de dag nog regelmatig," zegt Janine. "Dat percentage ligt hoger dan ik had verwacht.” De impulsen die sociale media geven, leiden vaak af. Jongeren zijn hier veel tijd mee kwijt. “Als dit soort kleine dingetjes zo veel tijd kost, is het ook logisch dat je jezelf heel druk voelt en dat het niet opschiet met de plannen die je eigenlijk had.”

Verkeerde voorbeeld

Ouders geven hun kinderen ook niet altijd het goede voorbeeld, stelt Els. Ze vertelt hoe een ouder haar ooit toevertrouwde: “Ik ben ook druk en kom moe uit mijn werk. Dan plof ik op de bank en zit ik achter mijn schermpje. Dat zien mijn kinderen ook.” Els vraagt zich af hoe het komt dat er zoveel sullige volwassenen zijn. “Een sullige volwassene is iemand die als een zoutzak door het leven gaat, die elke zondag in de kerk zit, maar in wie ik op maandag geen passie, gedrevenheid of visie terugzie."

Geloofsleven van jongeren

In het onderzoek werd jongeren ook naar hun geloofsleven gevraagd: 40% leest dagelijks in de Bijbel en 60% bidt dagelijks. Janine: “Jongeren krijgen een goed gevoel van bidden en vinden het fijn hun zorgen met iemand te delen. Tegelijk is het best een beetje eenrichtingsverkeer.”

Gevolgen voor lesprogramma

De EH gebruikt de onderzoeksresultaten om kritisch naar het eigen lesprogramma te kijken, met de bedoeling nog meer jongeren te helpen om als christen van betekenis te zijn op deze aarde. “Die intentie is niet weg, maar die zit diep. Daar geven we zeker colleges over.”

Beluister hier het gesprek met Els van Dijk en Janine Hogendoorn

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons