Hebben we Martin Luther King nog steeds nodig?

Pleidooi voor ruimte om te leven voor iedereen

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat dr. Martin Luther King werd vermoord. Hij werd doodgeschoten op een motelbalkon in Memphis. Na 39 jaar kwam er een einde aan zijn bevlogen leven. We zijn vijftig jaar verder, maar het lijkt erop dat we meer dan ooit een Martin Luther King nodig hebben.

King was een meester in het gesproken woord. De predikant wist veel mensen te raken met zijn oproep tot geweldloos verzet tegen rassendiscriminatie. Op de dag voor zijn dood hield hij een bevlogen toespraak. Daarin spreekt hij zijn vertrouwen uit in God: “I just want to do God's will. And He's allowed me to go up to the mountain. And I've looked over. And I've seen the Promised Land.” Hij besluit zijn rede met: I'm not fearing any man. Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord.

I'm not fearing any man

Is het nu veel beter dan toen? Ook nu nog staan Afrikaanse Amerikanen op achterstand in de samenleving. En riepen de woorden van King op tot vrede en verzoening, tegenwoordig worden de Verenigde Staten bestuurd door een president die venijnige tweets als belangrijkste wapen heeft.

Ook in Nederland is onverdraagzaamheid. Afgelopen weekend werden twee homo’s door een groep jongens en mannen in de val gelokt en afgetuigd. Vorige week was er ophef over een flyer van een activistisch groepje mensen dat onder het mom van traditie andere mensen hun vrijheid wil ontnemen. Discriminatie, uitbuiting van (illegale) arbeiders en uitingen van antisemitisme komen ook in ons land nog te vaak voor. Maar laten we ons juist vandaag niet richten op sombere voorbeelden. De boodschap van Martin Luther King is het waard om voluit de aandacht te krijgen.

Geef een ander de ruimte om mens te zijn

We hebben nog steeds iemand nodig als hij. Om ons eraan te blijven herinneren dat elk mens ertoe doet, ongeacht ras, seksuele geaardheid, geloof, of wat dan ook. Martin Luther King komt niet terug, maar we kunnen wel allemaal een beetje zijn zoals hij. Door een ander de ruimte te geven om te leven, om mens te zijn. En door ons uit te spreken wanneer het kan, want zoals de predikant ook zei: “Uiteindelijk zullen we niet de woorden van onze vijanden herinneren, maar het zwijgen van onze vrienden.”

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons