Getouwtrek over schade VerhalenArk

'Eigenaar VerhalenArk is nalatig geweest'

Deze week worden er nieuwe steigers geplaatst langs de kade in Urk. Vervanging was nodig nadat de VerhalenArk op 3 januari in een storm was losgeraakt van de kade. De Ark raakte op drift, ramde een aantal boten en sloopte vervolgens een steiger. Grote vraag is nog wie schuld heeft aan het losslaan van de Ark.

De verzekeraars van de gemeente, Aad Peters (eigenaar van de VerhalenArk) en de gedupeerde eigenaars van de plezierjachten zijn nog volop met elkaar in conclaaf over de afhandeling van de schade. De gemeente legt de schuld bij de eigenaar van de VerhalenArk. Eef de Vries van de gemeente Urk denkt dat de eigenaar nalatig is geweest. "Die mening baseren we op eigen onderzoek," zegt hij in Het Urkerland. "We zijn van alles aan het natrekken. Verder is er onderzoek gedaan door de wegenverkeerspolitie en de waterpolitie. We verwachten dat het uiteindelijk zal uitdraaien op een rechtszaak."

Overmacht

Eerder werd door het Openbaar Ministerie vastgesteld dat de eigenaar van de VerhalenArk geen schuld zou hebben aan de ravage op Urk. Volgens het OM was het losslaan van de Ark volledig te wijten aan 'extreme weersomstandigheden'. 

"De zaak ligt nu bij de verzekeraars," zegt Aad Peters. "Ik kan alleen zeggen dat ik alle instructies rondom het aanleggen in de haven van Urk heb opgevolgd. Wij hebben geen fouten gemaakt. Het is echt overmacht geweest."

Bijbelverhalen van zand

De VerhalenArk ligt op dit moment in een dok in Zwartsluis. Of de Ark ooit nog gaat varen, is de vraag. Aad: "Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van een groot Bijbels themapark in een fabriekspand in Elburg. Ik wil daar met zand Bijbelverhalen vertellen. Dit park wordt in mei geopend."

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons