'Fred van Leer: Alles uit de kast', make-over met een boodschap

Iedere dinsdag, 20.30 uur, TLC

Stylist Fred van Leer kleedt veel modellen mooi aan, maar dat doet hij ook graag voor ‘gewone’ vrouwen, die zich onzeker voelen over hun uiterlijk. In zijn nieuwe programma Fred van Leer: Alles uit de kast (TLC) geeft hij vrouwen met heel verschillende vormen en maten een make-over, en zelfvertrouwen. “Iedere vrouw verdient het om zich mooi te voelen.”

De vrouwen met wie Fred in de nieuwe reeks optrekt, kampen met uiteenlopende problemen, waaronder dwerggroei, overgewicht of juist overtollige huid na het afvallen. “Vaak letten ze alleen maar op wat er niet mooi is aan hun lichaam,” merkt hij. “Als ze voor de spiegel staan, is het net alsof ze op zoek gaan naar wat er niet klopt. Ik laat zien dat ze bijvoorbeeld wel een mooie taille hebben. Het is echt niet nodig jezelf tekort te doen.”

Assepoester

Bij het maken van dit programma moest Fred regelmatig aan het sprookje van Assepoester denken. “Ik geniet ervan om een meisje dat – bij wijze van spreken – in oude vodden rondloopt, om te toveren tot een prinses. Belangrijk is dat ik de vrouwen positief benader, want ze moeten zich ook mooi gaan vóélen. Ik weet dat het heel erg ‘Dr. Phil’ klinkt, maar mijn boodschap is: leer te houden van wie je bent.”

'Nu zie je ook mijn serieuze kant'

“Veel kijkers kennen me als een grappig, springerig type, maar ik heb beslist ook een serieuze kant,” zegt de stylist, die we kennen uit programma’s als Holland’s Next Top Model. “Dit programma komt voor mij op het juiste moment, nu ik 41 ben. Toen de zender TLC me benaderde, werd ik snel enthousiast, want deze vrouwenzender maakt in mijn ogen authentieke realityprogramma’s."

'Geen Hans Klok'

"Ik wil eerlijk zijn tegenover de vrouwen die ik help. Ik ben geen Hans Klok, die ze met een tovertruc in een ander lichaam zou kunnen toveren. Als een vrouw door lipoedeem geen mooie benen heeft, kan ik daar niets aan veranderen. Maar ik kan haar wel wijzen op wat er mooi aan haar is, en haar helpen om daar geschikte kleding bij te zoeken.”

Het klinkt heel erg 'Dr. Phil', maar mijn boodschap is: leer houden van wie je bent!

Inkijkje in hun leven

“Ik ga bij de dames thuis langs, om te kijken wat ze in de kast hebben hangen. Bovendien krijg ik zo echt een inkijkje in hun leven,” legt Fred uit. Bij het begeleiden van de twaalf vrouwen die meedoen aan het programma, schuwt hij de confrontatie niet.

'Wat voor cijfer geef je jezelf?'

“Met iedereen ga ik winkelen, maar ik stuur ze eerst zelf op pad. Dat doen ze niet graag, omdat ze ertegen opzien om in de spiegel te kijken. Daarna kies ik kleren voor hen uit en zien ze hoe ze ook naar zichzelf kunnen kijken. Ik vraag in het programma meerdere keren: ‘Wat voor cijfer geef je jezelf?’ Ze beginnen vaak heel laag, maar het cijfer stijgt snel.”

Fred van Leer: Alles uit de kast

Vanaf dinsdag 24 april, 20.30 uur, TLC 

Beeld: TLC

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons