Eric Smit van 'Follow The Money' presenteert 'Kasboekje van Nederland'

Iedere woensdagavond, 20.45 uur, NPO 2

Eric Smit is hoofdredacteur van het online onderzoeksplaform Follow the Money en wil ons nu wegwijs maken in de financiële geschiedenis van ons land. Vanavond weer een aflevering van zijn reeks Kasboekje van Nederland (NTR). Deze keer onderzoekt Eric de financiële positie van vrouwen.

1. Is het belangrijk dat we onze financiële geschiedenis kennen?

“Het is goed om je geschiedenis te kennen, dus ook in dit opzicht. Na de schaarste van de jaren 50 kwam de overvloed. Banken kregen grote belangstelling voor de burgers die veel meer te besteden hadden, waardoor een enorme financiële industrie is ontstaan. De overheid heeft dat ook mogelijk gemaakt. Het contrast met vroeger is heel groot.”

2. Heb je nostalgische gevoelens over de eenvoud van vroeger?

“Vroeger was heus niet alles beter, maar houd wel in de gaten dat je niet meer uitgeeft dan je aan inkomsten binnenkrijgt. Vroeger was het heel erg als je financieel zo in de problemen zat dat je ‘een schuld moest aanvaarden’. Nu lenen studenten ‘gratis’ geld om er lekker mee te verdienen, maar is dat wel verstandig? Eerlijk gezegd heb ik zelf ook lessen geleerd. Ik moet snel aan de slag om mijn pensioengat te dichten!”

3. Wat was de lastigste beslissing uit je carrière?

“De beslissing die ik samen Arne van der Wal heb genomen om voor onszelf te beginnen met Follow The Money. Een mooie, uitdagende stap in 2009, waarna het nog lang onzeker was of we het zouden redden. Na een lange ‘tocht door de woestijn’ ziet het er gelukkig goed uit.”

4. Wat ontroert je?

“Muziek kan me op elk moment van de dag raken. Dat is de kunstvorm die direct toegang heeft tot de ziel. In muzikaal opzicht ben ik een alleseter. Ik luister graag naar een sonate van Bach, maar ik heb net nog genoten van het nummer ‘Naima’ van John Coltrane.”

Ons land kan wel een tempelreiniging gebruiken

6. Wat is het beste boek ooit geschreven?

Reis naar het einde van de nacht, een boek van Louis-Ferdinand Céline uit 1932. In mijn ogen het hoogtepunt van de westerse literatuur uit de twintigste eeuw. Hij schetst een heel zwart wereldbeeld, dat ik eigenlijk niet deel. Toch moet ik dat af en toe omarmen, om het daarna weer los te laten. Het helpt me om in de grond van mijn hart een optimist te blijven.”

5. Wat is je favoriete Bijbelverhaal?

“Ik ben niet gelovig in traditionele zin, maar ken de Bijbelverhalen nog van de lagere school, de Dominee Wartenaschool in Zevenaar. Het verhaal van de barmhartige Samaritaan helpt me te geloven dat er in ieder mens iets goeds kan schuilen. Het slachtoffer krijgt hier zelfs hulp van een vreemdeling, die als vijand wordt gezien. Maar Jezus, die de geldwisselaars uit de tempel jaagt, spreekt me ook aan. Misschien heeft onze maatschappij ook zoiets nodig.”

7. Wat is het best bewaarde geheim van Nederland?

“Dat Nederland veel corrupter is dan het zich voordoet. We voelen ons ten onrechte beter dan landen in Zuid-Europa. Kijk maar eens hoe de top van ons bedrijfsleven invloed uitoefent op onze Haagse politiek. Ik schaam me als Nederlander diep voor de manier waarop de dividendbelasting tijdens de kabinetsformatie is afgeschaft. Laten we gaan werken aan een cultuur waarin dit soort handjeklap niet meer mogelijk is.”

Wie is Eric Smit?

• 51 jaar.
• Studeerde economie in Amsterdam.
• Was voor zijn journalistieke loopbaan professioneel squasher (bijnaam: ‘Het hijgende hert’).
• Begon in 1999 bij Quote.
• In 2006 medeoprichter De Pers.
• Sinds 2009 hoofdredacteur Follow The Money.
• Auteur van boeken als De Broncode en Nina: de onweerstaanbare opkomst van een powerlady.

Beeld: Wim Kluvers

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons