Deze verliesdeskundige werd als tiener wees

Laurina de Visser te gast bij Andries

in Mediatips

Rond haar 18e verloor Laurina de Visser haar ouders aan kanker. Omdat ze niet kon omgaan met het ziekteproces en de dood van haar vader, vluchtte ze daarvoor weg. Het was een snel leerproces: toen haar moeder ziek werd, ging ze er heel anders mee om. Nu is Laurina verliesbegeleider. Ze vertelt haar verhaal in het tv-programma Andries.

Wat doe je als je tiener bent en te horen krijgt dat je vader kanker heeft? Laurina kon er niet goed mee omgaan en vluchtte weg voor de werkelijkheid.  “Ik zat veel boven op mijn kamer,” vertelt ze. Het viel haar op dat de anderen uit het gezin wel naast hun vaders bed zaten en met hem spraken. Zelf kwam zij niet zover. “Mijn vader vroeg daar ook niet om. Ik heb ook geen afscheid van hem kunnen nemen.”

Zieke moeder

In het laatste jaar van haar vaders leven, werd ook haar moeder ziek. Ze had een agressieve vorm van kanker. “Bij mijn moeder wist ik dat ik anders met de situatie moest omgaan. Ik was dan ook veel meer betrokken en heb wel naast haar bed gezeten. Ik heb ook meer bij haar uitvaart gedaan. Toen ze opgebaard lag, heb ik elke dag gekeken. Ik wist dat het daarna niet meer kon.”

Gedragen door God

In haar verdriet schreeuwde Laurina het uit naar God en stelde ze Hem voor een keuze: 'Of U laat mij gaan, zodat ik zonder geloof en U verder ga, of U laat mij sterven, zodat ik ook naar de hemel ga, waar mijn ouders zijn.' Ze kreeg geen antwoord. Achteraf ziet ze dat God haar door die moeilijke periode heen heeft gedragen: “Anders kon ik niet zijn wie ik nu ben.”

Omgaan met verdriet

Bij het verwerken van haar verlies, heeft Laurina veel gehad aan oudere vrouwen die hun verlies een plaats hadden gegeven. Dat gaf haar vertrouwen dat je verlies kunt verwerken. Ze kwam ook in contact met een verliesbegeleider en wist dat ze met hem in zee moest gaan om weer gelukkig te kunnen worden. “Ik heb wel keihard moeten werken om alles te verwerken en te leren wie ik ben.”

Verlies- en rouwbegeleider

Na een studie van twee jaar is Laurina nu zelf verliesbegeleider en praat ze met mensen over de pijn en wanhoop die hen bezighouden. “Het verwerken van verlies is zwaar, maar als je ervoor kiest, geloof ik echt dat je eruitkomt. Het verrijkt je leven, omdat je je hart opnieuw kunt openen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons