De opmars van de robot is niet zonder risico

‘We moeten meer aandacht hebben voor de morele vragen’

in Christelijk Nieuws

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat snel en robots worden steeds slimmer. Omdat we nog te weinig zicht hebben op de gevolgen van deze ontwikkelingen, moeten we meer aandacht hebben voor de morele aspecten, zegt internetspecialist Eric van den Berg in EO-Live.

Dat robots met zelflerende software steeds slimmer worden, is duidelijk. “In de schaakwereld kennen we Deep Blue, een schaakprogramma dat 20 jaar geleden al sterker was dan de beste schaker aller tijden," zegt Van den Berg in het radioprogramma. "De ‘menselijke’ robot Sophia kan al zelfstandig gesprekken voeren en kan zó goed argumenteren, dat de mens in een debat met deze robot het onderspit delft.”

Einde van de mensheid

Van den Berg is dan ook blij met de waarschuwing van Elon Musk, directeur van Tesla en SpaceX, voor de steeds grotere invloed van kunstmatige intelligentie op ons leven. “Het is geen bangmakerij, we moeten er serieus naar kijken. De natuurkundige Stephen Hawking waarschuwde op een vergelijkbare manier. Hij ziet dat deze techniek de wereld over kan nemen, en dat zou volgens hem zomaar het einde van de mensheid kunnen betekenen.”

De beoordeling van robots

De internetspecialist ziet dat de verschillende culturen en godsdiensten anders met deze technologische ontwikkelingen omgaan. “In het Westen kijken we erg naar het functionele en vragen we vooral naar wat robots ons opleveren. En bij de vraag hoe robots eruitzien, denken we aan zelfrijdende auto’s. In het Oosten worden robots meer menselijk bekeken. Je moet ermee kunnen converseren. Een robot zien ze als meisje en moet er ook echt als meisje uitzien. In het boeddhisme gaat men er weer van uit dat sommige dingen een ziel kunnen hebben. Dat veronderstelt dat robots ook heel spiritueel kunnen zijn. Dat vind ik heel spannend worden.”

Gevolgen voor de mens

Van den Berg vindt het heel belangrijk dat niet alleen naar de functionele kant van kunstmatige intelligentie wordt gekeken, maar dat er ook aandacht is voor de morele aspecten, de culturele gevolgen en de gevolgen van deze techniek voor onderlinge menselijke relaties.

Beluister hier het hele gesprek met Eric van de Berg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons