'De kerk is ingewikkeld geworden'

Blog van TimZingt

“Tim, ik heb nachten doorgetrokken in gebed. Mij liggend op de grond opnieuw aan Jezus toegewijd, maar het was nooit genoeg. Er was altijd nog meer, werd me voorgehouden, en God wilde het geven als ik me maar uitstrekte. Ik hield het gewoon niet vol. Nu ga ik niet meer.”

Ik kom ze steeds vaker tegen. Kerklozen 2.0: evangelische/charismatische kerkverlaters. Ze zullen niet zeggen dat ze niet meer geloven, maar de kerk is ingewikkeld geworden. Ze doen aan flexkerken of zitten in between churches om het eens lekker LinkedIn te zeggen.

Vaak waren ze al eerder kerkloos. Kerkloos 1.0: uit de traditionele kerk (dit sprak je uit met een vies gezicht). Ze belandden in evangelische gemeenten en hun getuigenis was eenstemmig: ze gingen uit gewoonte of traditie (ook uitspreken met vies gezicht). En daarbij: sloom zingen met een orgel, een man in een jurk en geen heilige Geest, dan krijg je dat, kerkverlating. “In de traditionele kerk vond ik het niet, hier wel. Hier is meer!” zeiden ze.

Maar 2.0 is nieuw. Dit gaat om kerklozen uit kerken die bekendstaan om overspannen enthousiasme, rock-n-roll-worship, missie, visie, elan, heilige Geest, gaven, discipelschapstraining, enzovoorts. Hoe kan dat? In mijn jeugd was dat the place to be en nu hoor ik om de haverklap verhalen van mensen die dit de rug toekeren. En dat zijn niet mensen zoals ik. Ik ben er nooit volledig ingedoken: halfslachtig heb ik met koudwatervrees aan de rand gestaan, een beetje narrige grappen makend. Maar zij gingen er vol voor. Radicaal. Zij geloofden dat zij de generatie waren (die zagen ze ook) die overwinnen kon. Dat werd ze ook voorgehouden: “Er is meer! Strek je uit.”

En nu, diep in de dertig, wat ervaringen verder en illusies armer, slaat de twijfel toe. Het gewone leven is niet zo radicaal flitsend als ze horen in de kerk. De ooit inspirerende verhalen klinken ongeloofwaardig en wereldvreemd. Er was altijd meer, maar zij hebben er meer dan genoeg van. Volledig overstrekt. Ze zeggen het zelf, ik verzin dit niet. 

Nu gaan ze niet meer. Of ja, soms nog wel. Dan gaan ze terug naar de traditionele kerk van hun jeugd. Waarom? Macht der gewoonte.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons