Commandant Hans van Vliet in 'Het Vermoeden'

Zondag, 11.30 uur, NPO 2

in Mediatips

Hans van Vliet is de ‘baas’ van het Leger des Heils Nederland, Tsjechië en Slowakije. Binnenkort gaat hij met pensioen en daar ziet hij niet naar uit, want er is nog genoeg te doen. Zondagmorgen is hij te gast bij Marleen Stelling in Het Vermoeden

Van Vliet begon zijn carriere als beroepsmilitair, maar al snel meldde hij zich samen met zijn vrouw aan bij het Leger des Heils. "Ik heb nooit een roeping ervaren, maar ik heb wel veel met dienstbaar zijn aan anderen en omzien naar je medemens." Geloven is geen gesneden koek voor hem. "Je kunt God niet in je broekzak steken, het geloof is ook mensenwerk en twijfel hoort daarbij." 

Papoea

Toen hij door het hoofdkwartier in Londen uitgezonden dreigde te worden naar Papoea-Nieuw-Guinea moest hij zijn vader, voor wie hij zorgde, achterlaten. Aanvankelijk stribbelde hij tegen, maar de uitzending ging door. Met lood in zijn schoenen heeft hij het verteld, maar zijn vader gaf hem zijn zegen om te gaan waar het Leger hem zond.

'Levensveranderende ervaring'

De tijd in Papoea is een levensveranderende ervaring voor hem geworden. "Als ik dit niet had meegemaakt, had ik niet op de manier leiding kunnen geven zoals ik nu gedaan heb in het Leger." Marleen Stelling praat met hem over een ‘wij-samenleving’, de verloren zoon en dankbaarheid.  

Het Vermoeden

Zondag 29 april, 11.30 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons