'Alle werk is Gods werk'

Blog van Andries Knevel

Hij is rond de 30 jaar en succesvol. Hij werkt op de Amsterdamse Zuidas, en dan weet je het wel. Ik heb zijn auto niet bekeken, maar het zal een Audi A6 zijn, of een BMW uit de 5-serie. De wereld ligt voor hem open, zakelijk gezien kan het alleen maar beter gaan. Het geld stroomt binnen.

Hij kwam bij me voor, zoals dat tegenwoordig heet, een ‘coachinggesprek’, want hij zat met een vraag: “Hoe kan ik als christen in mijn werk het verschil maken? Ik weet het niet meer.”

Wat mooi om zulke gesprekken te mogen voeren, zeg ik maar even tussendoor. 
Zijn verhaal: “Ik zoek naar een mogelijkheid om ín mijn werk christen te kunnen zijn, niet náást mijn werk. Kijk, het is te makkelijk om te zeggen: met dat vele geld dat ik verdien, kan ik mooi kindjes van Compassion en World Vision sponsoren. Dat doen we ook, maar dat is geen antwoord. Ik kan in het bedrijfsrestaurant bidden en hopen dat iemand vraagt waarom ik dat doe – dat gebeurt overigens niet – en ik kan bij het koffieapparaat op de vraag wat we gisteren gedaan hebben, antwoorden dat ik niet naar het strand maar naar de kerk ben geweest, maar dat is het ook niet. En ik kan mijn werk 
zo goed mogelijk en zo ethisch mogelijk doen, maar dat doen anderen ook. Waarin maak ik het verschil?”

Een paar jaar geleden hield ik een inleiding voor Impact (nu heet dat ImpactNavigators), onder de titel ‘De pastoor en het melkmeisje’. Die had ik van Luther geleend. Die zegt dat alle werk Gods werk is, of je nu geestelijke bent of de koeien melkt.

We kwamen er niet helemaal uit, in het coachinggesprek. Ik heb de jongeman de recente boeken van Tim Keller en Tom Wright aangeraden, over hetzelfde onderwerp. Want het leeft kennelijk wel. Voorlopig houd ik het op Luther, maar ergens blijft het knagen. Ik snap die jongen wel.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons