Afghaans gezin uit Burgum mag in Nederland blijven

Staatssecretaris Harbers geeft verblijfsvergunning

Het christelijke Afghaanse gezin met drie kinderen uit Burgum mag blijven. Staatssecretaris Mark Harbers van asielzaken heeft zijn bevoegdheid gebruikt om op basis van humanitaire redenen een verblijfsvergunning te geven, meldt de Leeuwarder Courant.

Het bericht werd vanmorgen emotioneel door het gezin ontvangen. Dochter Pareza vertaalde de toestemming van de staatssecretaris, waarop ze elkaar huilend in de armen vielen, zo vertelt advocaat Petty Bartels die aanwezig was. Pareza schreef eerder deze week een emotionele brief. Deze werd massaal gedeeld op Facebook. "Ik zit nu in de gevangenis, en ik mis mijn vrienden. Ik zit in groep 8 en wil later mensen helpen. Als we naar Afghanistan moeten, dan gaan we dood, en dat wil ik niet," schrijft ze.

Uitzetting

Het gezin – met drie dochters van 6, 7 en 12 jaar oud – kwam in Afghanistan tot bekering. Het land staat op de tweede plek van de ‘ranglijst christenvervolging’ van Open Doors. Wie zich er van de islam tot het christendom bekeert, heeft het er zwaar. Daarom vluchtte het gezin tweeënhalf jaar geleden. In Nederland kwamen ze terecht in Burgum, in een asielzoekerscentrum voor (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers met minderjarige kinderen. Vrijdagochtend bracht de vreemdelingenpolitie hen naar Zeist, waar ze hun uitzetting afwachtten. Het vliegtuig zou maandag 23 april om 14:00 vertrekken.

Schrijnend geval

Een coalitie van kerken, Vluchtelingenwerk, Defence for Children en stichting Gave stelde de afgelopen dagen alles in het werk de uitzetting te voorkomen. De uitzetting kon in principe alleen nog worden voorkomen door staatssecretaris Mark Harbers, die de bevoegdheid heeft in schrijnende gevallen verblijf toe te staan. Vanmorgen is dat – op het laatste moment – gebeurd.

Beeld: ANP

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons