5 jaar koning Willem-Alexander

‘De koning gaat nooit met zijn rug naar de camera’s staan’

Twaalf staatsbezoeken, talloze werkbezoeken en duizenden ondertekende wetten: koning Willem-Alexander zit niet stil. Op 30 april is het precies vijf jaar geleden dat hij zijn moeder Beatrix opvolgde en blikken we terug met drie experts.

“Koning Willem-Alexander doet dingen echt anders dan zijn moeder,” zegt presentator Jeroen Snel. “Zo is de koning meer ontspannen met de pers dan prinses Beatrix toen ze koningin was. De koning zal bijvoorbeeld nooit met zijn rug naar de camera’s gaan staan.

De relatie tussen de koning en de pers zie ik als een leuke wisselwerking. De koning vindt het belangrijk transparant te zijn over waar hij en zijn familie mee bezig zijn, wij willen dat op een mooie manier laten zien aan de kijkers.”

Een hand geven

Jeroen herinnert zich een moment tijdens het staatsbezoek aan Canada in 2015 dat Willem-Alexander typeert. Tijdens een bijeenkomst voor geëmigreerde Nederlanders, mochten zij en de pers de koning en koningin een hand geven. Tegen onze cameraman zei de koning: “Weet u dat heel veel mensen hier Blauw Bloed kijken?” Blijkbaar hadden veel mensen hem verteld dat ze het koningspaar zo volgen. Dat de koning dit aan ons liet weten, is echt iets voor hem.”

Willem-Alexander is koning van de efficiency

Er zijn ook onzichtbare verschillen tussen de koning en zijn moeder. Zo is Willem- Alexander de efficiënte koning, zegt Remco Meijer, verslaggever Koninklijk Huis voor de Volkskrant en schrijver van Willem IV. Van prins tot koning. “Hij houdt staatsbezoeken kort, want hij wil een te groot protocollair gedeelte vermijden. Ook combineert hij vaak bezoeken. Bij het laatste werkbezoek aan China reisde hij direct door naar Zuid-Korea voor de Olympische Winterspelen. Bij Beatrix duurden staatsbezoeken soms twee weken."

Afscheidslunch

“Koning Willem-Alexander kan ook efficiënt met de media omgaan door voor gerichte publiciteit te kiezen, vervolgt Meijer. “Hij brengt bijvoorbeeld verrassingsbezoeken, waarbij selectief media worden uitgenodigd. Zo kan hij in alle rust spreken met de mensen die hij bezoekt.

Een niet zo opgevallen verandering ten opzichte van koningin Beatrix is dat hij de afscheidslunch voor vertrekkende ambassadeurs heeft afgeschaft. Ze komen nu nog slechts op audiëntie bij hun afscheid. Niet eens altijd op paleis Noordeinde, soms ook thuis op De Eikenhorst. Zoals een lid van de hofhouding zei: ‘Het is wel leuk om bij een lunch te horen dat de scheidend ambassadeur van Costa Rica tijdens zijn verblijf in Den Haag heeft leren fietsen, maar als je tien keer zo’n zelfde verhaal hebt gehoord gaat het toch wat vervelen.’ Willem-Alexander is, kortom, ook de koning van de efficiency.”

Er zijn veel overeenkomsten met zijn moeder

Overeenkomsten

“Mijn dierbaarste herinnering aan koning Willem- Alexander is zijn optreden nadat vlucht MH17 was neergestort, zegt Justine Marcella, hoofdredacteur van royaltymagazine Vorsten. “Hij was diepgeraakt, leefde intens mee, maar bewaarde zijn waardigheid als staatshoofd. Een geweldige combinatie. Prinses Beatrix deed dit op dezelfde manier, bijvoorbeeld na de Bijlmerramp in 1992 en later in Enschede, Volendam en Apeldoorn.

Ik vind het opvallend dat gezocht blijft worden naar verschillen tussen koning Willem-Alexander en prinses Beatrix, terwijl er zo veel overeenkomsten zijn. Beiden zijn enorm plichtsgetrouw en werken hard. Ze kunnen allebei heel goed met jongeren omgaan. Prinses Beatrix toonde dit opnieuw tijdens NLDoet, het vrijwilligersevenement van het Oranjefonds. Ze liep direct op de jongeren af.

Openhartig interview

Natuurlijk zijn er ook verschillen. De koning is losser in de omgang, ook met de pers. En de koning heeft Máxima aan zijn zijde, prinses Beatrix moest het ambt voor het grootste deel alleen invullen.
Het belangrijkste verschil is misschien wel dat koning Willem-Alexander, toen hij 50 werd, een kijkje in zijn ziel gaf met een openhartig interview. Die getoonde kwetsbaarheid kennen we niet van zijn moeder. Deze koning kiest duidelijk voor meer openheid en dat pakt goed uit. Bij de laatste editie van NLDoet was hij heel openhartig. Hij vertelde over zijn puberende dochters, de vakantie, hoe koud het was en het prachtige uitzicht over het Markermeer vanuit het vliegtuig.
Zo nu en dan plaatst de koning een foto op sociale media, bijvoorbeeld toen de prinsessen Amalia en Alexia naar de middelbare school gingen. Hij is daarmee nog niet zo fanatiek als andere Europese vorstenhuizen, maar toch: deze transparantie past bij de huidige tijdgeest en is van belang voor het draagvlak van de monarchie.”

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons