Wil je een gezond bedrijf? Laat je werknemers floreren!

Tips om je medewerkers te motiveren en te stimuleren

Wanneer jij er als baas op gericht bent het beste uit je werknemers te halen, levert dit voor iedereen een win-win situatie op. Het is voor je werknemers fijn als ze hun capaciteiten (mogen) benutten en dat de resultaten die zij bereiken, gewaardeerd worden. Voor je bedrijf is dat ook goed. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Het binden en boeien van medewerkers

Elk mens is uniek. En zo passen sommige taken heel goed bij de een, en slecht bij een ander. Als jij het beste uit je werknemers wilt halen, leer ze dan kennen, zodat je niet alleen weet wat ze goed of juist niet goed kunnen, maar dat je ook weet op welke plek zij het beste functioneren en hoe zij gemotiveerd blijven.

De een heeft routine nodig en een ander juist afwisseling. De een functioneert prima in een ‘kantoortuin’, maar een ander kan zich daardoor voor geen meter concentreren. De een is meer taakgericht, een ander meer mensgericht. En al deze verschillen in persoonlijkheid – in combinatie met iemands talenten en passies – zorgen ervoor dat je, als je dit van al je medewerkers weet, vrij nauwkeurig kunt bepalen of een bepaalde functie of manier van werken wel of niet bij iemand past. Als iedereen op de plek zit waar hij of zij het beste tot z’n recht komt, geeft dat de meeste energie en inspiratie voor elke werknemer, en dus ook de beste resultaten voor je bedrijf.

Beter presteren op het werk

Het klinkt als verloren tijd, wanneer je je werknemers ‘klooitijd’ gunt. Maar zoals ik een aantal weken geleden schreef in mijn blog over inspiratie, is het juist die klooitijd die ervoor zorgt dat hersenen kunnen opladen, waardoor ze vanuit nieuwe creativiteit, energie en inspiratie kunnen functioneren en dus beter presteren.

Onderschat het rondje lopen na de lunch of het ‘even naar de koffiemachine lopen’ niet. Natuurlijk moet het binnen de perken blijven, maar even bewegen en wat anders doen dan waar je mee bezig was helpt enorm om scherp te blijven en om dingen vanuit een ander (soms veel beter) perspectief te zien. Uren achter elkaar doorwerken lijkt heel effectief te zijn, maar dat is het absoluut niet.

Dus laat je werknemers ook op tijd hun vakantiedagen opnemen! Want geen mens kan eindeloos doorwerken. Je kunt kiezen: of je laat ze vakantie nemen (zonder telefoon of laptop!), of ze worden ziek… Wat kost je meer?

Zorg ervoor dat je je werknemers liefhebt

Misschien zal je denken: ‘mijn werknemers liefhebben? Doe normaal! Ze werken gewoon voor mij, ik hoef ze niet lief te hebben.’ Maar besef: ieder mens floreert door liefde. En zo groot als dit klinkt, zo makkelijk is het ook, want bijvoorbeeld tijd besteden om je werknemers te leren kennen is liefhebben. Ervoor zorgen dat ze af en toe tijd hebben om te klooien en te ontspannen ook. Interesse tonen in je werknemers is ook liefhebben en dat kan al heel simpel door te vragen hoe het gaat of door je secretaresse een kaartje of een cadeautje te laten sturen bij een bijzondere gelegenheid van een je werknemers.

Op die manier liefhebben is geen ‘marketing- of verkooptrucje’, waardoor je werknemers zich het vuur uit de sloffen voor je lopen. Het is gewoon jezelf zien als rentmeester in Gods koninkrijk, waarbij jij als baas een prachtige plek hebt ontvangen van de grote Baas om mensen te laten zien wie Hij is!

Wat ga jij deze week doen om je werknemers te laten floreren?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons