Werken in een bijzondere supermarkt

'Open Huis' duikt in de zorg

in Mediatips

Toen de buurtsupermarkt in het Twentse dorp Zenderen moest sluiten, nam een zorginstelling de zaak over. Het blijkt een prima dagbesteding voor de verstandelijk gehandicapten. En de ouderen in het dorp behouden hun winkel om boodschappen te doen.

“Soms zeg ik ‘tot ziens’, maar soms ook ‘fijne dag’,” vertelt Raymond (27). Hij is medewerker van de buurtsupermarkt in Zenderen. Drie gangpaden met aan weerszijden schappen vol producten, groter is het niet. Maar het ziet er geordend uit. Gezellig zelfs. En zolang de deur niet opengaat, is het lekker warm binnen. “En ik heb lange mouwen,” lacht Raymond. Hij staat bij binnenkomst al met uitgestrekte arm te wachten op zijn klanten. Die open houding heeft hij onder andere geleerd van zijn begeleider Nikki Westerhof van zorgorganisatie Aveleijn: “Onze cliënten hebben allemaal een verstandelijke beperking. Dat ze hier kunnen werken, is geweldig. Van ons krijgen ze dagelijkse begeleiding, zowel op persoonlijk vlak als heel praktisch in de winkel. Dat varieert van spiegelen tot – inderdaad – iemand groeten bij binnenkomst.”

Win-win situatie

Wanneer in mei 2017 de lokale supermarkt noodgedwongen moet sluiten, betekent dat voor veel ouderen in Zenderen een afname van sociale contacten. Ook verliezen zij hun zelfstandigheid, doordat ze niet meer zelf de boodschappen kunnen doen. Maar dan besluit zorginstelling Aveleijn de supermarkt over te nemen om er een dagbestedingsplek van te maken. Een win-winsituatie: het dorp heeft zijn supermarkt terug en cliënten hebben een leerzame werkplek. “Sommige ouderen komen hier drie keer per dag,” zegt locatiemanager Joyce van Rees trots. “Eerst voor een broodje, later voor koffie en dan nog voor een pak koeken. Dat zegt toch genoeg?”

Aanbieden

De zorg is veranderd en toegankelijker geworden, legt Joyce uit. “In plaats van onze hand op te houden voor hulp, willen we de samenleving iets aanbieden. De cliënten doen ertoe. Ze zullen het zelf niet zo verwoorden, maar je ziet het in hun ontwikkeling. Kijk maar hoe Raymond nu de telefoon oppakt.” Bij die woorden kijkt hij nog blijer dan toen hij zijn hand uitstak.
“Ja, de telefoon vind ik het leukst. Ik zeg altijd ‘goedemiddag’.”  
“En eerst ging je vaak hoesten, hè?” reageert Joyce. Raymond knikt: “Oefening baart kunst.” Joyce: “En je bent er nu ook poepgoed in!” Raymond straalt.

Zenderen

Tijdens de Week van de Zorg (12 tot en met 17 maart) reizen de makers van het EO-radioprogramma Open Huis (NPO Radio5) door heel het land om allerlei zorglocaties te belichten, waaronder de winkel in Zenderen.
De radiomakers kunnen natuurlijk niet vertrekken zonder een lekker broodje te kopen. Met behulp van begeleider Nikki neemt Raymond plaats achter de kassa. Onze aanwezigheid zorgt voor wat druk: “Wacht, nee, nu moet ik niet in de stress schieten.” Nikki staat nog steeds achter hem en vertelt dat hij heel goed weet hoe het moet. Na een succesvolle transactie steekt hij zijn duim op. “Ik ben nu wel een beetje beroemd, hè?”

Open Huis in de zorg

Van 12 tot en met 17 maart is Open Huis te gast bij diverse zorglocaties. In vijf live-uitzendingen brengen presentator Tom Herlaar en verslaggevers Martine van der Spek en Zegert van der Linde de variëteit van de zorg in beeld. Ze praten met patiënten, artsen, cliënten, begeleiders en mantelzorgers en ontdekken de waarde van grote én kleine zorg- en welzijnsorganisaties door heel Nederland.

Maandag: Koraalgroep, Limburg
Dinsdag:  Diakonessenhuis, Utrecht
Woensdag: Dag van de Sociaal Werker, Ede
Donderdag: Buurtsupermarkt, Zenderen
Vrijdag: Leger des Heils, Zwolle

Radio: Open Huis, maandag t/m zaterdag, 14.00 tot 16.00 uur, NPO Radio 5 

1. Open Huis | CliniClowns

2. Open Huis | De Buurtsuper

3. Open Huis | Diaconessenhuis Zeist

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons