We gaan iets nieuws doen!

Blog van Tijs van den Brink

‘We gaan iets nieuws doen!’ Het is een roemruchte uitspraak in mediakringen. Hij is afkomstig van Jos Staatsen, die als voorzitter van de KNVB in 1996 een voetbalzender aankondigde. Geen voetbal meer bij de NOS via Studio Sport, maar alleen nog op een aparte zender, waar iedereen twee gulden per maand voor moest betalen.

We zijn 22 jaar verder en het voetbal is al heel lang weer terug bij de NOS, via Studio Sport. Sinds Staatsen zijn de woorden ‘we gaan iets nieuws doen’ een beetje besmet. Toch geeft het precies aan wat we bij de EO met het tv-programma NieuwLicht gaan doen, vanaf komende zondag: iets nieuws! We gaan een wekelijks tv-programma maken, samen met een groep kijkers.

Iedereen die mee wil doen, kan zich aansluiten bij die groep op Facebook. Op die Facebookpagina gaan we door de week heen in gesprek over actuele maatschappelijke onderwerpen. Het zullen thema’s zijn waarvan we vermoeden dat ze christenen beroeren, zoals godsdienstvrijheid, voltooid leven, opvang van asielzoekers, klimaat, zondagsrust en schade als gevolg van scheiden.

Aan het begin van de week maken we het onderwerp bekend en kunnen de deelnemers aan de groep hun ervaringen daarover delen. De bedoeling is dat we vervolgens een reportage maken naar aanleiding van die ervaringen. Die zal later die week op de Facebookpagina te zien zijn. Aan het einde van de week, meestal op vrijdag, nemen we de NieuwLicht-tv-uitzending op. Daarin zijn deskundigen of beslissers over het thema te gast, maar ook mensen die zich hebben geroerd op de Facebookpagina mogen meepraten
via Skype. Op die manier proberen we het onderwerp van die week echt verder te brengen, er een nieuw licht op te werpen. Inmiddels hebben honderden mensen zich aangemeld om mee te praten op de Facebookpagina. Maar er kunnen er nog veel meer bij! Dus als u het leuk vindt om mee te praten over maatschappelijke onderwerpen, meld u dan vooral aan op Facebook.com/nieuwlicht. Wie weet zoeken we u op voor een reportage of nodigen we u uit om via Skype mee te praten in de tv-uitzending.

‘We gaan iets nieuws doen!’ Met Sport7 liep het niet goed af, na een half jaar ging de zender failliet. Heel benieuwd of wij het langer volhouden...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons