Waterballet moet orgel Martinikerk redden

‘Natte was ophangen zou nóg beter zijn’

“Een rampendag,” verzucht Jan Haak, beheerder van de Martinikerk in Groningen. Sinds gisteren is hij vrijwel continu in de weer met grote ketels water, die hij uitstort over de zerken van de Martinikerk in Groningen. Door de vrieskou is de luchtvochtigheid in de kerk te laag, wat slecht is voor het monumentale houtwerk. Vooral het orgel loopt risico.

160 liter water ging er gisteren doorheen, en voor vandaag verwacht Haak eenzelfde hoeveelheid. “Het is 9 graden in de kerk en de luchtvochtigheid is 26%,” vertelt hij. “Dat zou rond de 40% moeten zijn. Het koude vriesweer in combinatie met zonlicht maakt het extra droog. Ik laat daarom de koffieketels met heet water vullen en dat water gooi ik de lucht in, zodat er ook wat stoom afkomt. Zo hoop ik dat de luchtvochtigheid omhoog gaat.”

(Tekst loopt door onder de video.)

En, helpt het?
“Een beetje. Gisteren startten we met een luchtvochtigheid van 25%, aan het eind van de dag was het 30%. Vandaag is ook weer een rampendag; ik ben al druk bezig met water gooien. Maar als ik niets doe, wordt het nog erger.”

Wat gebeurt er dan?
“Een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het hout krimpt, en dat is slecht voor het houtwerk van de monumentale herenbanken en de preekstoel. Maar vooral voor het orgel is het schadelijk. Er kunnen gaten ontstaan in het hout van de pijpen of in de windlade. Dat laatste is een soort dichte bak onder het orgel, waar wind doorheen stroomt, zodat de pijpen lucht krijgen. Dat systeem moet helemaal dicht zijn, anders gaat het orgel piepen.”

Hoe vaak moet u dit doen?
“Ik ben er eigenlijk de hele dag mee bezig. Soms heb ik even een gesprek met een bezoeker van de kerk, of moet ik iets op de computer doen, maar daarna moet ik meteen weer aan de slag. Het water verdampt namelijk behoorlijk snel. Gisteren ging er 160 liter water over de vloer, en dat is nu allemaal weer opgedroogd. Het beste zou nog zijn om hier allemaal natte was op te hangen. Maar ja,” lacht hij, “om nu alle vrouwen in de stad op te roepen hun was hier te komen drogen, is ook zowat.”

De laatste keer dat Haak dit moest doen, was drie jaar geleden. “Het is alleen nodig als het vriest dat het kraakt. Daarom ben ik ook altijd blij als de vrieskou voorbij is. Ik vind kou wel leuk, maar maak me toch altijd zorgen om het orgel.”

Beeld: Shutterstock
Video: Martinikerk

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons