Wat zei de paus nu echt over de hel?

Vaticaan boos op journalist na ophef over interview met paus Franciscus

in Christelijk Nieuws

Het Vaticaan is boos op een Italiaanse journalist die heeft gemeld dat paus Franciscus het bestaan van de hel ontkent. De 93-jarige journalist heeft de paus volgens het Vaticaan onjuist geciteerd.

In het interview vraagt journalist Eugenio Scalfari aan de paus waar ‘zondige zielen’ na hun dood naartoe gaan en of ze worden gestraft. Franciscus zou hebben gereageerd dat ze niet worden gestraft en dat mensen met berouw vergiffenis van God krijgen. En de zielen van degenen die geen berouw tonen en dus geen vergeving kunnen krijgen, zouden verdwijnen. “De hel bestaat niet,” citeert Scalfari de paus in de Italiaanse krant La Repubblica, “wat wel bestaat is het verdwijnen van zondige zielen”.

Het Vaticaan laat weten dat er nooit een formeel interview geweest is. Het zou gaan om een onjuiste reconstructie van een privé-ontmoeting. Het interview was geen “trouwe weergave van de woorden van de Heilige Vader”. De kerk benadrukt dat het katholieke geloof het bestaan van de hel erkent.

De journalist Eugenio Scalfari is een overtuigd atheïst en heeft de paus meerdere keren ontmoet. Ook bij zijn voorgaande interviews waren er al twijfels over de betrouwbaarheid en zorgden zijn citaten voor commotie. Scalfari maakt namelijk nooit aantekeningen of opnames bij een interview.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons