Waarom zingen we ‘Oceans’ zo graag?

Het succes van het aanbiddingslied Oceans

Een van de meest gezongen aanbiddingsliederen van dit moment gaat over water. Het nummer ‘Oceans’ van Hillsong United is bovendien ruim negentig miljoen keer beluisterd op YouTube. Hoe komt het dat dit lied zo geliefd is?

Volgens de Australische tekstschrijvers Matt Crocker en Joel Houston ontstond de melodie van ‘Oceans’ snel, maar was het tot de laatste opnamedag voor het album Zion een grote vraag waar de tekst over moest gaan. “Toen heb ik mijn goede vriend Solomon Lighthelm om hulp gevraagd,” vertelt Matt. “Hij kwam met het idee om het verhaal te vertellen waarin Jezus Petrus uitdaagt om over het water naar Hem toe te komen, zoals dat staat beschreven in Matteüs 14.”

Eén take

“Pas op de allerlaatste studiodag voor dit album bespraken we het idee van Solomon,” gaat Joel verder. “We wisten nu waar het lied over moest gaan, maar we hadden nog steeds geen tekst. We zijn een stuk gaan wandelen en zagen, heel bizar, een waterval dicht bij de studio die we nog nooit eerder hadden gezien. En toen rolde de tekst er zomaar uit. Regel na regel, achter elkaar. Het was een bizarre gewaarwording.”
Eenmaal terug in de studio belde de producer zangeres Taya Smith met de vraag of ze tijd had om het nummer te zingen. Joel: “Ze kwam binnen, pakte de microfoon en zong ‘Oceans’ in één keer. We waren helemaal overweldigd. De tekst, de stem, de melodie: het kwam allemaal samen. Ze heeft één take gedaan en ‘Oceans’ was een feit.”

Het succes

Matt vervolgt: “Ik moet bekennen dat ik erg verrast ben door het succes van ‘Oceans’, al had ik wel het gevoel dat de zegen van God erop lag.” Joel: “We hebben het nummer al in 2014 uitgebracht, maar nog steeds krijg ik veel reacties. Wat de reden ook is, dit lied blijft diep in de harten van mensen zitten.” Matt: “Met alle nummers die we schrijven, hebben we maar één doel: we willen dat mensen verbonden worden met God. Bij dit nummer maakt het niet uit waar je staat in je relatie met God. Of je nog maar net christen bent of al een lange tijd: je wordt altijd door Hem uitgedaagd om uit je comfortabele boot te stappen en God te vertrouwen in het onbekende. Soms krijgen we brieven van soldaten, van mensen die een zware operatie moeten ondergaan of die op het punt staan iets te gaan doen waar God hen voor geroepen heeft, met daarin het verhaal dat ‘Oceans’ hen geholpen heeft om een stap te zetten. Ik vind zulke berichten ontzettend bemoedigend!”

Akoestische versie Oceans


Bron: Hillsong Collected en documentaire Let Hope Rise

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons