Vrouwen zijn dubbel de dupe bij christenvervolging

Deze “akelige waarheid” blijkt uit statistieken van Open Doors

Op de foto hierboven zie je drie jonge, christelijke vrouwen uit Chibok, Nigeria. Twee van hen zijn ontvoerd door de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Als je de statistieken van Open Doors International bestudeert, blijkt daar volgens onderzoekers uit dat christelijke vrouwen wereldwijd bijna dubbel zo hard worden getroffen ten opzichte van mannen wat betreft vervolging.

Dat meldt de organisatie World Watch Monitor in een uitvoerig achtergrondartikel over het rapport Gender Profiles of Persecution, dat is gebaseerd op de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks publiceert: een overzicht van de vijftig landen waarin christenen het zwaarst worden vervolgd (met Noord-Korea al zeventien jaar als koploper).

Seksueel geweld

Christenen vormen volgens diverse studies al jarenlang de meest vervolgde religieuze groep ter wereld. Volgens Open Doors International hebben op dit moment maar liefst 215 miljoen volgelingen van Jezus te maken met een “hoog, zeer hoog of extreem niveau van vervolging”.
Volgens onderzoekers moet hierbij echter nadrukkelijk onderscheid worden gemaakt tussen mannen en vrouwen. Voor de laatsten komt vervolging namelijk vaak “in lelijkere vormen”.
Zo lopen zij – onder meer – het reële risico van gedwongen huwelijken (zoals de zogenaamde 'Chibok-meisjes' in Nigeria), verkrachting en andere vormen van seksueel geweld.

‘Gender-gemotiveerde vervolging’

De onderzoekers wijzen er onder andere op dat er vaak sprake is van ‘gender-gemotiveerde vervolging’. Die heeft volgens hen altijd tot doel dat lokale christelijke gemeenschappen worden "vernietigd". De ontvoering van tientallen christelijke meisjes in Chibok noemen ze hierbij als duidelijk voorbeeld.

‘De ongelijkheid van geweld’

“De akelige waarheid,” schrijven de onderzoekers in het artikel van World Watch Monitor, “is dat vrouwen – zowel wat betreft kwantiteit als variëteit – meer fysiek geweld ondervinden dan mannen.” Ze spreken in dit verband van “de ongelijkheid van geweld”, en larderen hun bevindingen met voorbeelden uit diverse landen.

Beeld: World Watch Monitor

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons