Vroegchristelijk mozaïek noemt Jezus expliciet ‘God’

Unieke archeologische vondst straks te zien in Israël

Een in Israël opgegraven mozaïek uit 230 na Christus noemt Jezus expliciet ‘God’. Het is een van de vroegste aanwijzingen dat christenen Jezus al in de eerste eeuwen als God erkenden. Deze week is bekendgemaakt dat het vloermozaïek (voor het eerst) publiekelijk te zien zal zijn in een nog te openen archeologisch park. Dat meldt de Hebreeuwse krant Haaretz.

Het vloermozaïek uit de tijd van de Romeinse overheersing werd overigens al in 2005 gevonden, tijdens archeologische opgravingen onder de Megiddo-gevangenis in Israël.

Als een gedenkteken

Er staan drie Griekstalige inscripties op het mozaïek (onderdeel van een opgegraven huis in het voormalige Kefar Othnay), waaronder deze zin: 

‘De Godminnende Akeptous heeft deze tafel aan God Jezus geschonken als een gedenkteken.’

Waarschijnlijk is Akeptous een vrouw die haar tafel schonk ten behoeve van de plaatselijke avondmaalsviering, aldus Haaretz. Omdat kerkgebouwen in de 3e eeuw nog niet bestonden, was het huis in Kefar Othnay vermoedelijk een vaste plek waar samenkomsten werden gehouden.

Nieuw archeologisch park

De grote mozaïekvloer, die verbazingwekkend goed bewaard is gebleven, lijkt onderdeel te zijn geweest van een gebedshal. Dat zegt dr. Yotam Tepper van de Universiteit van Haifa, die destijds de opgravingen leidde.
Op de plek waar nu nog de Megiddo-gevangenis staat, komt een nieuw archeologisch park. Daarin zal onder meer dit bijzondere mozaïek te bewonderen zijn, maar bijvoorbeeld ook restanten van een oude Romeinse legerbasis. Dat maakte de gemeenteraad van Megiddo deze week bekend. Wanneer dit archeologisch park in het noorden van Israël zijn deuren opent, is nog niet duidelijk.

Beeld: Dr. Yotam Tepper (via Haaretz)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons