Vrijgekocht uit slavernij, dankzij giften van Visie-lezers!

Christelijk Pakistaans gezin bevrijd uit steenfabriek na ‘gedwongen bekering’ tot islam

In Pakistan moeten duizenden christenen dag in dag uit als slaaf werken op steenfabrieken, gevangen in een schuld die ze nooit kunnen afbetalen: daar zorgen hun islamitische bazen wel voor. Begin 2018 publiceerde Visie er een reportage over. Dankzij spontane giften van lezers, kunnen drie christelijke gezinnen worden vrijgekocht. Waaronder dat van Elishba, die destijds op de cover stond.

“Het gezin van Elishba is vorige week dinsdag vrijgekocht,” vertelt de Nederlands-Pakistaanse christen Sylvester Bhatti enthousiast vanuit Lahore. “Ze zijn nu veilig en hebben een huis. Binnenkort zal ook Sitar Masih (hoofdpersoon van de Visie-reportage, red.) met zijn gezin worden vrijgekocht, en nog een andere familie.”

Zevenhonderd euro schuld

Sylvester Bhatti was eind vorig jaar onze tolk tijdens een reportagereis naar Pakistan, op uitnodiging van een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen.
“Elishba’s vader heet Javed, haar moeder Naseem,” vervolgt hij. “Ze heeft twee broers van 13 en 16, en een jonger zusje. Zij hadden een schuld van omgerekend zevenhonderd euro. Op een dag was Elishba’s moeder gevallen tijdens het werk, nadat ze een zonnesteek had opgelopen. Omdat zij sindsdien veel pijn in haar schouders had, kon ze Javeed niet meer helpen bij het werk.”
 

Ten einde raad

Javed was ten einde raad, vertelt Bhatti, omdat hij zonder de hulp van zijn vrouw veel minder stenen kon bakken en dus nog minder inkomsten had. Bovendien moest hij de medische behandeling van zijn vrouw zien te betalen, waar hij veel te weinig geld voor had. De islamitische eigenaar van de steenfabriek deed hem daarom een voorstel. “Als Javed zich zou bekeren tot de islam, zou de eigenaar zijn hele schuld kwijtschelden en ook deze medische kosten op zich nemen. Javed zag geen andere optie en heeft dit voorstel geaccepteerd.”

'Gedwongen bekering'

Bhatti spreekt nadrukkelijk van “een gedwongen bekering”, omdat de eigenaar op een slinkse manier misbruik maakte van de wanhopige situatie waarin dit straatarme christelijke gezin zich bevond.
Zodra Javed – met pijn in zijn hart – het voorstel had aanvaard, moesten ze verhuizen naar een ander gedeelte van de steenfabriek, waar islamitische collega’s wonen (die beter worden betaald). “Voor ons team was het daarom ook moeilijk om contact met hen te houden. We hebben hem wel buiten het terrein ontmoet. Hij vertelde ons dat ze heel graag weg wilden van de fabriek, dat hij niet schriftelijk heeft bevestigd dat hij moslim is en zich niet uit vrije wil heeft bekeerd.”

Te ziek

Sylvester Bhatti stuurde na deze ontmoeting twee betrouwbare mannen naar de betreffende steenfabriek, om het gezin van Elishba vrij te kopen. “Ze konden niet de echte reden vertellen waarom we dit gezin wilden vrijkopen,” zegt hij. “Daarom hebben ze verteld dat ze hadden gehoord dat de moeder Elishba te ziek is om nog langer op de steenfabriek te werken. ‘Wij hebben zelf een verffabriek,’ zeiden ze, ‘en we willen dit gezin graag meenemen om bij ons te komen werken.’”

Erg spannend

De eigenaar van de steenfabriek wilde hen wel laten gaan, mits de schuld zou worden afgelost. “Daar hebben wij voor gezorgd. Het was – zoals altijd bij dit soort onderhandelingen – erg spannend. Maar alles is gegaan zoals we gehoopt hadden. Daar zijn we uiteraard heel dankbaar voor.”
Javeed en Naseem worden nu geholpen om een nieuw leven op te bouwen, en – via ander werk – zelfstandig te worden. Ondertussen kunnen Elishba en hun andere kinderen naar de christelijke school die Sylvester Bhatti en zijn team runnen, The Saviour’s Welfare School in Lahore.

Dankzij giften

“Dit was allemaal mogelijk dankzij de giften die wij hebben ontvangen naar aanleiding van de Visie-reportage over de steenfabriek,” zegt Sylvester Bhatti, die in Nederland Stichting PECA runt. “We werden benaderd door twee gezinnen in Nederland, die op basis van dit artikel allebei een gift wilden geven om specifiek één gezin – naast dat van Sitar Masih – vrij te kopen. Met dat geld hebben wij dus het gezin van Elishba kunnen redden uit de slavernij waarin zij gevangen zaten.”

Beeld: Gert-Jan Schaap (onderste foto – Sylvester met het gezin – via Stichting PECA)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons