Vanavond op NPO Radio 1: Boswachter Hanne Tersmette neemt ons mee de natuur in

'Nederland moet achter beeldscherm vandaan komen!'

'Reclamemeisje' Hanne Tersmette  koos vijf jaar geleden voor een leven als boswachter en heeft daar nog geen seconde spijt van gehad. In haar boek #Gaan roept ze ons op om weer de natuur in te gaan. Vanavond neemt ze Renze Klamer in Langs de Lijn En Omstreken mee naar een aalscholverkolonie in het Naardermeer. 

Ze voldoet niet aan het clichébeeld van een boswachter: een man van middelbare leeftijd, een onverzorgde, grijze baard en een verwaaid kapsel. "Met dat beeld reken ik graag af," zegt Hanne, afgestudeerd in Communicatie en vijf jaar geleden nog werkzaam op een reclamebureau. Ze heeft nooit spijt gehad van haar keuze om haar hart te volgen. "Toch ben ik sindsdien nog wel dit soort boswachters tegengekomen, hoor! Het is goed dat ze er zijn, mannen die door het bos fietsen en opletten of iedereen zich aan de regels houdt."

Aanstekelijk enthousiasme

"Maar het beroep is veelzijdig geworden. Ik werk samen met ecologen en bosbouwers," legt Hanne uit. Zelf is ze 'boswachter communicatie en beleving', een functie waarin haar vorige ervaring in de reclamewereld haar nog goed van pas komt. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, heeft ze in haar omgeving gemerkt. "In het begin stuitte ik nog wel eens op onbegrip, maar na verloop van tijd gingen familie en vrienden zelf voorstellen om nog eens op de Veluwe naar herten te gaan kijken. Regelmatig appt iemand me over een roofvogel die hij gezien heeft. Welk soort is dit?"

'Hanne, welk soort roofvogel is dit?'

Vloggende boswachter

Hannes werkgever Natuurmonumenten heeft in haar een goede ambassadeur gevonden. Regelmatig deelt de 'vloggende boswachter' haar belevenissen op het YouTube-kanaal van de organisatie. We zien hoe ze op edelhertensafari gaat of een nat pak haalt tijdens een zoektocht naar een visarend. "Maar ook aan mijn nachtelijke zoektocht  – met boswachter Richard – naar de Kamsalamander bewaar ik goede herinneringen." In Langs de Lijn En Omstreken neemt Hanne presentator Renze Klamer mee naar een aalscholverkolonie. Kijk hier alvast naar een voorproefje.

(Tekst loopt door onder deze video)

#Gaan

Op 1 april is Hanne precies vijf jaar boswachter. Tijd om de rest van Nederland te laten delen in haar enthousiasme voor het buitenleven. In haar boek #Gaan, dat vorige maand verscheen, neemt ze de lezer mee naar mooie streken in het hele land. "Mensen vragen me of ik overal geweest ben," zegt Hanne. "Dat is wel zo, maar ik hoefde niet overal speciaal voor dit boek naartoe. Mijn ouders namen mij en mijn zussen vroeger altijd mee de natuur in, en later heb ik als fanatiek wielrenner grote delen van Nederland doorkruist. Daarnaast vertel ik graag dat ik de natuur in Nederland graag mooi en gezond houd. Dat geeft me meer voldoening dan veel geld verdienen en in een dure auto rijden!"

Langs de Lijn En Omstreken
Dinsdag 20 maart, 20.30 uur, NPO Radio 1 

Beeld: Wessel de Groot 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons