Vanavond op NPO 3: spannende EO-Telefilm 'Get Lost'

Dertiger Fem duikt onder na romantisch aanzoek

De Amsterdamse Fem krijgt het Spaans benauwd als haar vriend Yorrick haar huwelijk vraagt. Is ze er wel aan toe om zich te binden? Ze boekt een reis naar India, op zoek naar zichzelf, maar ze komt niet ver. In de EO-Telefilm Get Lost zien we vanavond hoe ze onderduikt in haar eigen stad. 

Het aanzoek – tijdens een perfect geregisseerde flashmob – plaatst Fem voor een dilemma. Ze houdt zielsveel van haar vriend Yorrick, maar het vooruitzicht van een levenslange relatie, een vaste baan en een nieuwbouwhuis benauwt haar. Is ze er wel aan toe om zich te binden? Ze gaat op weg naar Schiphol en neemt zelfs plaats in het vliegtuig naar India. Als ze op het laatste moment toch niet durft te vertrekken, loopt ze een internationaal gezelschap van backpackers tegen het lijf. Ze nemen haar op in de groep en Femke besluit hier als ‘Zweedse’ toeriste in Amsterdam het beste van te maken. Van de ene leugen valt ze in de andere.

'Vroeger was alles uitgestippeld'

“Deze film gaat over een groot probleem van mijn generatie,” zegt Anna Raadsveld, die Fem speelt in Get Lost. “Ons grote geluk is dat er heel veel mogelijkheden zijn. Een mooie baan, een eigen woning en een geliefde: alles mogen we zelf kiezen. Maar we beseffen ook dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn en willen niets missen. Ondertussen zien we op de sociale media dat anderen een geweldig leven hebben. Dat maakt jonge mensen onzeker, want ze weten niet goed waar ze hun keuzes op moeten baseren. Vroeger was het leven meer van tevoren uitgestippeld. De vrijheid van nu is mooi, maar heeft een keerzijde.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Burn-out

“Jongeren leven met het idee dat ze uit het leven kunnen halen wat ze willen, als ze maar genoeg hun best doen. En als dat niet helemaal lukt, krijgen ze het gevoel dat ze gefaald hebben,” legt regisseur Mirjam de With uit. “Niet voor niets kampen zo veel dertigers met een burn-out. Op internet zijn allerlei adviezen te vinden voor de dertiger die het even niet meer weet. Een van de adviezen is: op reis gaan om jezelf te ontdekken. Dat is het uitgangspunt van deze film geworden, omdat het symbool staat voor die eindeloze vrijheid.”

'Dertigers van nu willen niets missen, maar weten niet ook niet goed waar ze al die keuzes op moeten baseren'

Anna Raadsveld (Fem in 'Get Lost')

'Vrijheid heeft een prijs'

Het schuldgevoel tegenover Yorrick, die ze laat geloven dat ze in India zit, knaagt af en toe flink aan Fem. Hij geeft haar nota bene alle ruimte voor haar zoektocht. Ondanks dit ongemakkelijke gevoel geniet ze van haar vrijheid, die ook verleidingen met zich meebrengt. “Hoe groot die kunnen zijn, laten we in de film ook zien, omdat ze er in het echte leven van deze generatie ook zijn. Er is een moment waarop Fem bijna vreemdgaat,” vertelt Mirjam. Dat is een scène waarin nogal wat kleren uitgaan. “Toch voel je dat Fem zich juist dan afvraagt welke prijs die eindeloze vrijheid heeft. Ik hoop dat de kijkers haar zoektocht tot het einde willen volgen. Wanneer je naar de film kijkt, zou je Fem en Yorrick zó gunnen dat ze elkaar terugvinden, maar kan dat nog na alle leugens?"

Telefilm: Get Lost

Woensdag 14 maart, 20.25 uur, NPO 3
(herhaling: vrijdag 16 maart, 22.00 uur, NPO 3)

Beeld: Family Affair Films 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons