TimZingt in 11 quotes – van zijn beste vrienden

‘Zelfs de kartonnen Tim wil nog op de voorgrond staan’

in Geloven

Zeg me wie uw vrienden zijn, dan zeg ik wie u bent, luidt het gezegde. Daarom ging Wilfred Hermans voor Visie magazine te rade bij de drie beste vrienden van cabaretier en columnist Tim van Wijngaarden. Hier lees je de 9 mooiste quotes van Teus, Jan Martijn en Reyald.

1. Reyald: “Toen hij en zijn vrouw elkaar twintig jaar kenden, besloten ze om het hele jaar door twintig etentjes te organiseren voor hun vrienden. Vooraf stuurde hij ons reflecterende vragen op, zoals: zijn je dromen uitgekomen? Daar konden we dan tijdens het eten over doorpraten; hij houdt van goede gesprekken.

2. Jan Martijn: “Hij belt je vaak op; even laten weten dat-ie aan je denkt. In de zomervakantie krijg ik vaak een brief van ’m, dan heeft hij de vriendschap overdacht en uit hij z’n waardering.”

3. Teus: “Hij houdt dagboeken bij, dat is gewoon eng, zo uitgebreid. Bij Voorwaar (de cabaretgroep waar Tim deel van uitmaakte; red.) was hij degene die meters maakte. Hij heeft de drang om zijn bedenksels van zich af te gooien, dat zie je ook terug in zijn columns.”

De vrienden van Tim

  • Jan Martijn Broekhof (39) is getrouwd, heeft twee kinderen en is directeur van een informatiebeveiligingsbedrijf. Hij kent Tim via de kerk, de evangelische gemeente Ichthus in Culemborg.
  • Teus Visser (40) is getrouwd, heeft drie kinderen en is directeur van twee bedrijven actief in de scheepvaart. Teus zat samen met Reyald en Tim van 1998 tot 2007 in de cabaretgroep Voorwaar, waarmee ze menig christelijk podium onveilig hebben gemaakt.
  • Reyald Bogerd (40) is getrouwd, heeft twee kinderen en is eigenaar van een bedrijf in online marketing. Hij kent Tim al vanaf zijn geboorte en maakte ook onderdeel uit van Voorwaar.
Van links naar rechts: Teus, Reyald en Jan Martijn

4. Reyald: “Hij staat zichzelf toe te twijfelen aan zijn geloof en is opener gaan denken over allerlei kerkelijke systemen, maar tegelijk weet hij heel goed wat zijn geloof in God hem heeft gebracht.”

5. Jan Martijn: “Een van de redenen dat hij op een openbare school werkt, is omdat hij daar iets van zijn geloof kan laten zien. Al zijn examenleerlingen schrijft hij een brief met de boodschap: ik zie jou. Als boost voor hun vervolgstudie.”

6. Teus: “De Tim op het podium is een andere dan Tim in zijn gezin. Hij heeft op het podium na de geboorte van zijn derde kind weleens gezegd: ‘Het is net als met pannenkoeken, de eerste twee mislukken altijd.’ Zijn vrouw en kinderen kregen toen de vraag: ‘Vinden jullie dat niet vervelend?’ Alsof Tim daar de absolute waarheid verkondigt.”

7. Reyald: “Hij kan ook heel rustig en stil zijn. Dat hij steeds weer als een druk mannetje wordt neergezet, is ook een karikatuur. Kijk: op een druk feestje gaat hij ‘aan’, maar één-op-één zeker niet.”

Ik denk dat zijn voornaamste worsteling met het vaderschap te maken heeft

Reyald Bogerd

8. Teus: “Hij is een nar die met een knipoog de waarheid durft te zeggen, soms op een keiharde manier.”

9. Reyald: “Tim heeft een geheugen waar je u tegen zegt. Van films kan hij hele dialogen reproduceren, en hij weet alle feitjes.”

10. Teus: “Ik denk dat zijn voornaamste worsteling met het vaderschap te maken heeft, net als bij ons overigens. Een druk gezin, een drukke baan, en bij hem zelfs een vierde kind op komst.”

11. Reyald: “Het helpt dat hij heel gedisciplineerd is. Ik denk dat hij minimaal de helft van het werk in huis doet, hij staat voor de klas, bouwt een cabaretcarrière op, is heel actief in de kerk én onderhoudt z’n vriendschappen. Hoe hij het doet, doet-ie het.”

Tekst: Wilfred Hermans

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons