The Passion verbindt lijden, verdriet, liefde en hoop

Paasverhaal komt thuis in de Bijlmer

Het leek alsof The Passion deze week in de achtste editie thuiskwam in de Bijlmer. In dit Amsterdamse stadsdeel, samengesteld uit pakweg 150 culturen, valt het verhaal goed op z’n plek. “Vanavond vertellen we het verhaal van degene die ons ziet zoals we zijn,” trapt verteller Noraly Beyer af.

Niet voor niets begint de processie met het grote, verlichte kruis bij het monument ter herinnering aan de Bijlmerramp. Naast de ‘boom die alles zag’ spreekt Bert van Leeuwen een vrouw die in oktober 1992 twee kinderen verloor. Op een dag keek ze vol verdriet in de spiegel en wist ze dat God haar erdoor heen hielp.

Aanraken

Kort daarop speelt zich een scène af waarin Jezus met zijn discipelen en andere volgelingen door een drukke straat loopt. Voorbijgangers maken selfies met Jezus, dit jaar vertolkt door Tommie Christiaan. Net zoals het Bijbelverhaal vertelt wordt Jezus van achteren aangeraakt door een vrouw, die snel terugdeinst in de massa als Jezus zich omdraait. “Wie heeft mij aangeraakt? Ik voelde dat er kracht uit me wegvloeide,” zegt hij. Dan zet hij in, met een loepzuivere stem en twinkelende ogen:

Het is donker om je heen.

En je knijpt je ogen dicht.

Zo kun je zelf niet zien,

Maar ik zie jou,

Ik zie jou.

De scène zat niet eerder in The Passion, maar verbeeldt prachtig hoe Jezus oog heeft voor mensen die anderen niet zien staan. De vrouw die jarenlang leed aan bloedvloeiingen, werd na haar aanraking van Jezus genezen. Samen met Jezus zingt ze verder: ik zie jou. Het is tevens het thema van de editie van dit jaar.

Vriend en verraad

De rol van Petrus (gespeeld door rapper Brainpower) en van Judas (Jeangu Macrooy) krijgt dit jaar meer aandacht dan ooit. Petrus vertolkt duidelijk de rol van boezemvriend. Hij zal wel voor Jezus door het vuur gaan, met hem sterven als het moet. Hij rapt:

Ik volg mijn angst niet langer, want ik weet wat voor raad ‘ie geeft.

Verliezen en winnen: wie kiest opnieuw te beginnen, is in principe weer binnen.

Judas lijdt zichtbaar onder het verraad dat aanstaande is. Jezus weet wat er gaat gebeuren:

Huil nou, lach nou, blijf nou, praat nou

Toe nou, lieve vriend.

Ik zou echt alles voor je doen.

We doen dit samen, vriend, ik ben er voor jou.

Maar ik kijk in een lege blik, je bent jezelf niet en ik weet nou…

Zichtbaar wanhopig onder wat er gebeurt antwoordt Judas:

Het is de moeite niet

Ik heb mijn liefde opgemaakt

We zouden samen een leven lang.

Maar ons vuur is uitgegaan

Ik ben je kwijt en ik ben zo bang.

Oordeel

Na Jezus’ arrestatie staat Pilatus (Arjan Ederveen) hem op te wachten op het plein naast de Amsterdam Arena: “Zo, daar ben je dan.” Ederveen speelt een vileine Pilatus, die een uitweg zoekt uit de druk van het wraakzuchtige volk. Even later kan hij zijn handen wassen in onschuld. Het volk krijgt wat het wil. Jezus moet gedood worden.

Vanuit het karkas van een flatgebouw in aanbouw schreeuwt Judas dat hij een onschuldige verraden heeft. Het bloedgeld dwarrelt naar beneden. Hij kan zijn daad niet meer ongedaan maken. Wat rest is koud en kil beton, er is niets meer waar hij zich nog aan kan warmen.

Ik leef mijn leven zoals ik dat wil

Laat me gaan voordat ik nu toch verander

Laat mij nu gaan, laat mij nu gaan.

Jezus zingt op zijn beurt ‘Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald, wie heeft het licht in jou gedoofd?’. Petrus weet dat hij Jezus ook in de steek heeft gelaten, drie keer ontkende hij dat hij ook bij Jezus hoorde. Net als Judas liet hij Jezus in de steek. Zijn rap klinkt over het plein: ‘Wie is het die dit vergat? Wie heeft jou net als ik te weinig liefgehad?’.

Tekst loopt door onder foto.

Levenskracht

Ondertussen staat de vrouw die eerder door Jezus werd genezen te kijken hoe Jezus wordt veroordeeld. Met nieuwe levenskracht zingt ze nogmaals ‘ik zie jou, ik zie jou’. Het is de opmaat naar de slotscène, waarin zichtbaar wordt dat de dood niet het einde is. Op het dak van de Arena staat Jezus en hij zingt:

Zelfs al kan ik er niet zijn, blijft er nog een deel van mij.

Waar je op kan leunen, als je zelf niet meer kan staan.

Als de houvast je verlaat en het even niet meer gaat.

Mag je bij mij schuilen.

Laat mij je schouder zijn.

Op het plein veegt een vrouw met een papieren zakdoekje haar tranen weg. Vanavond kwam hier in de Bijlmer alles samen: lijden, verdriet, liefde en hoop. The Passion was thuis.

Foto's: EO / Michaël Terlouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons