Rick de Gier over de film 'Mary Magdalene'

'Mooi dat Maria een keer in de schijnwerpers staat'

Het is bijna Pasen en Hollywood brengt weer een film over Jezus uit. Valt er dan nog iets toe te voegen aan de tientallen, misschien zelfs honderden producties die er al zijn?

Ja, toch wel, bewijst Mary Magdalene. Zoals de titel al verraadt, wordt het verhaal ditmaal verteld vanuit het perspectief van een van de vrouwen die vaak bij Jezus te vinden waren. Je zou kunnen spreken van een feministische Jezusfilm, theologisch progressief, maar wel Bijbelgetrouw. Er zijn geen wilde speculaties à la De Da Vinci Code.

De film lijkt vooral eerherstel te willen bieden aan Maria Magdalena, die in de zesde eeuw door paus Gregorius werd bestempeld als prostituee. De Bijbel geeft daar geen grond voor, maar het idee is evengoed klakkeloos overgenomen in veel verbeeldingen van de evangeliën. In deze film is Maria gewoon een eigengereide vrouw, die botst met haar vader en broers omdat ze niet wil worden uitgehuwelijkt. Als Jezus in haar dorp komt, besluit ze Hem tot ontzetting van haar familie te volgen.

Mary Magdalene wist mij aangenaam te verrassen. Ik ben niet altijd een liefhebber van Bijbelfilms, omdat ze nogal kitscherig en prekerig kunnen zijn. Niets laat zich immers zo moeilijk verbeelden als het spirituele. Maar juist op dat gebied vond ik deze film behoorlijk overtuigend. De sfeer is poëtisch en verstild, en er zijn relatief weinig clichés. Maria blijft als personage een beetje vlak, maar haar vriendschap met Jezus is ontroerend. Gespeeld door de intense acteur Joaquin Phoenix (Walk the Line), is Jezus in deze film bepaald niet soft, wel gevoelig en liefdevol. Ook sterk vond ik de manier waarop de historische en politieke context in het verhaal wordt verweven.

Of Maria’s positie echt zo prominent was als de film suggereert, kan ik moeilijk beoordelen, maar volgens de Bijbel was ze wel de eerste getuige van Jezus’ opstanding, en dat is toch geen geringe eer. Hoe dan ook mooi en terecht dat ze een keer in de schijnwerpers staat.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons