Regering sluit ruim 700 kerken in Rwanda

Ze zouden niet voldoen aan regels rond hygiëne, geluidsoverlast en bouwveiligheid

In Rwanda zijn 714 kerken en een moskee gesloten in de hoofdstad Kigali. Volgens de overheid voldoen de gebouwen niet aan de eisen en vormen ze een gevaar voor de bezoekers.

De kerken werden eind februari na inspecties gesloten. Een week later werden zes pastors opgepakt die ervan beschuldigd worden samen te zweren om de strijd aan te gaan tegen de sluitingen.

Pinksterkerken

Volgens de BBC zijn met name veel kleine pinksterkerken gesloten. De afgelopen jaren is het aantal pinkerkerken snel toegenomen. Deze worden geleid door charismatische voorgangers die claimen wonderen te kunnen doen. In de Rwandese hoofstad Kigali wonen 1,2 miljoen mensen en er zijn ongeveer 1300 kerken. Van de bevolking is 95% christen.

Vergunningen

De gesloten kerken hebben twee maanden de tijd om verbeteringen door te voeren zodat ze een vergunning kunnen krijgen. Alleen kerken met een geldige vergunning hebben toestemming om samenkomsten te houden. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel waarmee kerkleiders verplicht worden om een theologische studie te volgen voor ze een kerk openen. In de komende periode worden ook inspecties uitgevoerd bij kerken buiten de hoofdstad.

'Uit respect voor God'

Volgens Anastase Shyaka, hoofd van de Rwanda Governance Board, heeft de actie te maken met het eren van God. “Als we christenen zijn moeten we God aanbidden op een plek die respect toont voor God.”

Regelgeving

Volgens de lutherse bisschop Evariste Bugao zijn deze sluitingen niet gericht tegen een bepaalde denominatie, schrijft Religionnews.com. “Het is een zaak van hygiëne en veiligheid voor de kerkgangers. Kerken schieten als paddenstoelen uit de grond in Rwanda; de kerken die voldoen aan de regelgeving hebben geen problemen.”

Beeld: ANP

Pastor Eugene Nshyimiyabo staat voor het gebouw van de The Holy City Church in Kilagi, Rwanda. Hij komt niet voor in het verhaal. 

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons