Praten over seks: hoe doe je dat goed?

Nieuw boek roept op tot maatschappelijk debat

Met haar nieuwe boek Seks voor iedereen wil gezondheidswetenschapper Arjet Borger het maatschappelijk debat aanzwengelen over de manier waarop Nederland over seks praat. Want er kan volgens haar nog een hoop verbeterd worden in ons land als het om seksuele voorlichting gaat.

Arjet Borger maakt zich zorgen. Het lijkt of we seksuele vrijheid verwarren met het bevorderen van seksuele gezondheid, stelt ze. “De voorlichting van nu (zoals die van de Rutgers Stichting, red.) brengt seks alsof het iets leuks is en legt de focus op seksueel plezier. Maar of iets leuk of plezierig is, is een uitkomst. De voorlichting zou gericht moeten zijn op de voorwaarden die nodig zijn voor het maken van gezonde en veilige keuzes.”
Ook praten we volgens Borger nauwelijks nog over liefde, wat volgens haar te maken heeft met het feit dat we al snel bang zijn conservatief of preuts over te komen. “Daarom is betrouwbare informatie over seks juist zo belangrijk: “Het gaat immers om hele nieuwe generaties kinderen en tieners. Wat vertellen we hun?”

Rol van de overheid

Borger ziet hierin ook een rol weggelegd voor de overheid. “Zij moet goed kijken naar hoe er de afgelopen jaren over seks is voorgelicht. Het is nodig dat de overheid ziet wat daar niet goed ging en hoe dat anders zou moeten. Zij zou moeten werken met voorlichting die gebaseerd is op internationaal bekende en onderzochte principes – en dat gebeurt nu niet. Ook zou de overheid een breder aanbod moeten bieden.”

Welke rol ziet u voor scholen weggelegd?
“Scholen moeten vooral met materiaal werken waar zij zich prettig bij voelen. Hierin kunnen ouders ook hun wensen kenbaar maken, zeker als zij vinden dat de school te eenzijdig met seksuele voorlichting omgaat. Ga hier met de school over in gesprek en deel je zorgen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk met je kinderen te praten over de voorlichting die ze op school krijgen. Je kunt vragen beantwoorden en doorpraten over thema’s als liefde, zorg, respect en weerbaarheid.
Ook kun je de school vertellen over de lesmethode Veiligwijs die we ontwikkeld hebben vanuit de Care for Sexuality Foundation. Dan kan de school zelf nagaan wat ze over seksualiteit willen meegeven en hoe ze dat kunnen oppakken.”

Waarom bent u zo gepassioneerd over dit thema?
“Uiteindelijk hangt het allemaal samen met mijn verlangen dat mensen mogen en kunnen ervaren dat ze waardevol en uniek zijn. Ik wil me ervoor inzetten dat mensen tot hun recht kunnen komen, als persoon en in de relatie met de mensen om hen heen. Dát is het doel van het werk van de Care for Sexuality Foundation én de reden voor het schrijven van dit boek.”   

Arjet Borger is gezondheidswetenschapper en oprichter van de Care for Sexuality Foundation. Ze schreef 5 boeken over seksualiteit, waaronder Saar en Jop praten over seksualiteit (2012) en In gesprek over seks (2013). Haar meest recente boek, Seks voor iedereen, verscheen deze maand bij Uitgeverij Prometheus.  

Tekst: Rachèl Koopman
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons