Peter Vandermeersch in 'Adieu God?'

'Als de hemel zou bestaan, hoop ik daar mijn zus terug te zien’

in Mediatips

"Het was meer dan een zwarte dag, de wereld stortte in," zegt Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, over het auto-ongeluk in 1982 waarbij zijn jongere zus Katrien om het leven kwam.

Als hij ziet dat zijn zus, 20 jaar, ligt opgebaard met een rozenkrans tussen haar vingers, komt er een hevig gevoel van woede in hem op: het tafereel past totaal niet bij de manier waarop Katrien geleefd heeft.

Vandermeersch is in die periode al weggedreven van het katholieke geloof uit zijn Vlaamse jeugd. Door de dood van Katrien beseft hij eens te meer dat je bij de dag moet leven: 'Feest, drink, vrij!' Maar ook: 'Wees ambitieus.' Want als hij íets heeft meegenomen van de Jezuïeten die hem vroeger lesgaven, is het de gedachte dat je het allerbeste uit jezelf moet halen. Dat brengt een groot gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee.

En een neiging tot perfectionisme: het leven heeft voor Vandermeersch pas zin als je een steen hebt verlegd in de rivier.
Peter Vandermeersch gelooft vooral in mensen. Daar heeft hij God en Jezus niet bij nodig. Toch is hij gevoelig voor de sfeer van religieuze samenkomsten en filosofeert hij graag over het hiernamaals. "Als de hemel zou bestaan, hoop ik daar mijn zus terug te zien."

Adieu God?, zondag 1 april 2018, 23.25 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons