Oprah for president: ‘Ik wacht op een teken van God’

Winfrey is gewilde presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2020

Er is maar één ding dat Oprah Winfrey kan overtuigen om mee te doen aan de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020: een duidelijk teken van God. Maar die heeft de voormalige talkshowhost nog niet gekregen.

“Ik heb gebeden: God, als U denkt dat ik moet meedoen als presidentskandidaat, moet U het me laten weten. Maar wel zo duidelijk, dat zelfs ik het niet kan missen,” vertelt Oprah aan het magazine People.

Golden Globes-toespraak

Oprah reageert hiermee op talloze speculaties over haar politieke ambities na haar bevlogen speech bij de Golden Globes-uitreiking. Als eerste zwarte vrouw won ze daar de Cecil B. DeMille Award, een jaarlijkse prijs voor mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de entertainmentindustrie.

Tijdens haar toespraak stond ze stil bij het misbruik in Hollywood dat dit jaar aan het licht is gekomen. Ze droeg haar prijs op “aan elke vrouw die ‘ik ook’ durft te zeggen en elke man die durft te luisteren". Ze kreeg een staande ovatie van de Hollywood-sterren. Toch had Oprah geen flauw idee hoe enthousiast mensen waren. “Ik dacht alleen maar: dat zit erop. Pas in de persruimte hoorde ik dat mijn speech trending was.”

Wat zien mensen in me, dat ze vinden dat ik een land kan leiden?

Oprah Winfrey

Een teken?

Het is de start van de ‘#Oprahforpresident’-gekte. Miljardairs bieden haar geld en hulp bij de campagne aan. Oprah Winfrey was tot nu toe resoluut: “Het zit niet in mijn DNA.” Tot afgelopen woensdag. Toen zette ze de deur op een miniscule kier: “Als zoveel mensen het in je zien, moet je op zijn minst die vraag overwegen. Daarom heb ik gebeden om een teken.”

Verschillende media fantaseren hoe zo’n teken – dat dus zelfs Oprah niet kan missen – eruit moet komen te zien. “Wat als alle deuren een dag lang voor haar opengaan? Dat is voor haar een dag als alle andere,” concludeert een columnist gekscherend in de Washington Post. Een andere columnist in New York Magazine: “Door zo’n opmerking houdt ze het gesprek over haar kandidaatschap gaande. En wie kan zeggen wanneer dat stopt? Als niemand Oprah Winfrey kan vertellen wat ze moet doen, kunnen we al helemaal God niet vertellen wanneer Hij een teken moet sturen – of juist niet.”

Hernieuwd verlangen om te dienen

“Ik heb nog geen teken van God gehad!” zegt een zichtbaar opgeluchte Oprah Winfrey. “Iedereen heeft een roeping en een doel op deze aarde. Daarvoor heb je je eigen arena gekregen, of dat nu je school of je gemeenschap is. Mijn roeping was een talkshow, daar was mijn platform.”

“Dit alles heeft me wel een hernieuwd verlangen gegeven om te dienen. Niet alleen mijn land, maar de wereld. Daarom stel ik mezelf de vraag: wat zien mensen in me, dat ze vinden dat ik een land kan leiden? En hoe kan ik die goede eigenschappen inzetten om nog meer te dienen? Niets maakt me namelijk blijer dan gelukkige mensen.”

Toespraak van Oprah Winfrey bij Golden Globes-uitreiking

Kijk de toespraak terug. Klik op het linker icoontje voor (Engelse) ondertiteling.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons