Op deze universiteit in Boston brengt ‘God bless you’ je in de problemen

Nieuwe gedragscode wil 'vormen van onderdrukking' voorkomen

Op een universiteit voor vrouwen in het Amerikaanse Boston (Simmons College) is een opmerkelijke nieuwe gedragscode gepubliceerd. Daarin staat onder meer dat je geen ‘God bless you’ meer tegen iemand mag zeggen. De school noemt dit ‘microagressie’. Dat meldt onder meer de website Faithwire.com.

‘Bless you!’ Dat is in het Engels gebruikelijk om te zeggen als iemand bijvoorbeeld heeft geniest. Maar een student van het Simmons College in het Amerikaanse Boston kan dat maar beter niet meer doen. Want, zo is de redenering, als je ‘God bless you’ zegt, probeer je bijvoorbeeld een moslim jouw geloof op te dringen. Dat noemt de school een vorm van microagressie. Het woord ‘micro’ wordt gebruikt omdat het over agressie tussen twee personen gaat. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een uitdrukking als ‘Merry Christmas’.

Deze voorbeelden gaan over het mogelijk discrimineren van moslims. Maar in de richtlijn, gemaakt door medewerkers van de schoolbibliotheek, gaat het ook over thema’s als racisme of de discriminatie van mensen met een beperking. Met behulp van video’s worden de thema’s uitgelegd voor de studenten. Simmons College wil op deze manier 'vormen van onderdrukking' voorkomen.

Kritiek

ChristianToday meldt dat een woordvoerder van het college op de Amerikaanse tv-zender FoxNews heeft gezegd dat de gids van de bibliotheek niet het officiële standpunt van de school is.

Toch is er al kritisch gereageerd op de nieuwe gids. Zo schrijft Katherine Timpf op de website van National Review dat mensen ‘God bless you’ gewoon als uitdrukking gebruiken in plaats van een manier om iemand te overtuigen: “Zelf ben ik niet religieus, maar ik heb me nog nooit beledigd gevoeld wanneer iemand ‘God bless you’ tegen me zei als ik had geniest.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons