'Onzichtbare immigranten' in Nieuw-Zeeland

Vanavond in 'Vaarwel Nederland' op NPO 2

in Mediatips

Waarom vertrokken veel Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog naar Nieuw-Zeeland? In deze aflevering van Vaarwel Nederland (MAX) vertellen emigranten van toen hun verhaal. Hoe is het om oud te worden in een land waar je niet geboren bent? 

De Nederlandse ontdekkingsreiziger Albel Tasman zet in 1642 als eerste Europeaan voet op Nieuw-Zeelandse bodem. Nederland en Nieuw-Zeeland zijn dus al eeuwen met elkaar verbonden. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Nieuw-Zeeland een populaire migratiebestemming. Nederlanders worden er 'onzichtbare immigranten' genoemd, omdat ze zich snel aanpassen aan de samenleving. Wie zijn deze Nederlanders? Migranten van toen kijken in Vaarwel Nederland terug op de tijd waarin ze hun vaderland verlieten. 

'Voor de kinderen ben ik hier gebleven'

Een van hen is de Rotterdamse Atie Elbers, die in 1955 naar Nieuw-Zeeland emigreert. Ze is verloofd met haar buurjongen en reist hem achterna, niet wetend wat haar te wachten staat. In het begin heeft ze last van heimwee. Het huis is primitief, het is koud en ze mist haar familie. "Ik zou nooit iemand aanraden om te emigreren," zegt Atie, inmiddels 80 jaar oud. "Je laat zoveel achter, maar dat weet je van tevoren natuurlijk niet." Als haar man op jonge leeftijd overlijdt, overweegt ze terug te keren naar Nederland, maar voor kinderen blijft ze in Nieuw-Zeeland. Bij de Nederlandse Vereniging ontmoet ze een man, met wie ze nu op een prachtige plek aan een baai in Auckland woont.

'Ik zou nooit iemand aanraden om te emigreren, je laat zoveel achter'

Baanbrekend

In 1957 vertrekt Ans Westra (nu 81 jaar) naar Nieuw-Zeeland om haar geëmigreerde vader te bezoeken. Van haar stiefvader krijgt ze een fotocamera mee. Tijdens haar reis door Nieuw-Zeeland maakt ze foto’s van het dagelijks leven en dat groeit uit tot haar levensdoel. Vooral de foto’s die ze van de Maori maakt, zijn baanbrekend. Als eerste weet ze de moeilijke omstandigheden en de armoede waarin de Maori leven, vast te leggen. Ans trouwt met een Nederlandse man en krijgt twee kinderen. Ze groeit uit tot een van de meest bekendste fotografen van het land.

Vaarwel Nederland 
Vrijdag 23 maart, 21.05 uur, NPO 2 

Beeld: MAX/Samie Reynaerts

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons