Marlous Koren verzorgt crematies en begrafenissen

Stille Zaterdag om 14.00 uur in Open Huis (NPO Radio 5)

Tussen Goede Vrijdag en Pasen ontvangt Petra de Joode een bijzondere gast in Open Huis. Marlous Koren, die bij Uitvaartstichting Hilversum werkt, begeleidt zowel begrafenissen als crematies. Sinds drie jaar gaat ze naar de kerk, nadat ze naar The Passion had gekeken. Marlous gelooft niet dat de dood het einde is

Een groot verlies leidt soms tot iets nieuws. Dat gebeurde ook in het leven van Marlous Koren (27), die na het overlijden van haar vader aan het denken werd gezet over haar beroepskeuze. “We wisten wel dat mijn vader zou overlijden, maar het was toch een aangrijpende gebeurtenis, waarbij heel veel dingen op onze familie afkwamen. De dame van de uitvaartonderneming begeleidde ons op zo’n prettige manier, dat ik dat zelf ook wilde doen. Wel heb ik nog twee jaar gewacht voordat ik die stap zette. Ik wilde er zeker van zijn dat ik het echt wilde, want je hoort wel vaker dat mensen erover denken 'misschien eens iets in de uitvaart te gaan doen’.

Is de uitvaartbranche in de mode?
“Dat idee heb ik soms wel, maar de vraag is: wil iedereen die daarover nadenkt, het na een paar jaar nog steeds? Daarnaast vind ik het belangrijk dat je er echt iets mee wilt betekenen voor andere mensen. Het gaat om je naaste, niet om jezelf. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot uitvaartbegeleider gevolgd, waarna ik bij een kleine uitvaartonderneming ging werken. Daar verzorgde ik de hele uitvaart. Nu werk ik op de begraafplaats en het crematorium in Hilversum. Ik vind het fijn om de nabestaanden daar op te vangen en te zorgen dat alles perfect geregeld is.”

Je bedient ook de oven en zorgt dat de menselijke resten goed verwerkt worden. Is dat geen vervelend werk?
“Ik snap die gedachte wel. Als mensen horen wat voor werk ik doe, reageren ze vaak heel positief of juist heel negatief. Er zijn er maar weinig die hun schouders erover ophalen. Ik vind het belangrijk werk, dat ik heel netjes en correct wil doen, uit respect voor de overledene en nabestaanden. In deze baan komt het goed uit dat ik een pietje-precies ben.”

Neem je het verdriet van nabestaanden nooit mee naar huis?
“Het is hún verdriet en als ik thuiskom, laat ik dat achter me. Dat lukt doorgaans goed, omdat ik me in mijn privéleven op andere zaken richt. Ik zing in een gospelkoor, lees graag, kijk series en trek op met mijn vrienden. Soms grijpt een uitvaart me erg aan, bijvoorbeeld als de overledene nog heel jong was. In dat geval geef ik thuis wel toe aan mijn emoties, maar dat is gelukkig niet al te vaak nodig.”

Heb je als christen moeite met crematies?
“Ik geloof niet dat de dood het einde is. Het maakt daarvoor niet uit of je begraven of gecremeerd wordt. Ik ken ook wel de gedachte dat begraven ‘christelijker’ zou zijn, vanwege de opstanding. Maar als je denkt dat God je geen nieuw lichaam kan geven als je gecremeerd bent, denk je veel te klein van Hem. God heeft de macht ons tot leven te wekken, hoe weinig er ook van ons lichaam over is. Gelukkig staat mijn kerk, die ik trouwens pas drie jaar bezoek, inmiddels crematies toe. Al heeft begraven er nog wel de voorkeur.”

Als je niet gelooft in een opstanding na crematie, denk je veel te klein van God

Wat was voor jou de aanleiding om naar de kerk te gaan?
“Ik ben altijd heel erg geïnteresseerd geweest in geloof en vond het mooi als mensen een God hadden naar wie ze toe konden als er iets was. Maar ik ben er niet mee opgevoed. Mijn ouders lieten me vrij, dus ik heb van alles kunnen onderzoeken, en ook verschillende dingen uitgeprobeerd. Ik kwam uit bij het christendom. Dat was wat ik wilde geloven, maar het besluit om naar een kerk te gaan, nam ik drie jaar geleden. Net voor Pasen 2015 keek ik voor het eerst naar The Passion. Dat verhaal greep me zo gigantisch aan, dat ik dacht: ik moet meer van deze Persoon, van deze Jezus weten. Die zondag ben ik naar de kerk gegaan en nooit meer vertrokken.”

Geschenk

Daar ging in Marlous’ leven overigens wel een lange weg aan vooraf. “Toen mijn vader overleed, had ik een vriend die rooms-katholiek was. Heel boos heb ik tegen hem gezegd: ‘Prima dat jij gelooft, maar houd die God van je maar bij je, want ik kan daar nu echt niets mee!’ Toch ben ik eigenlijk altijd jaloers op hem geweest, omdat hij bij Hem terecht kon, en kon geloven dat hij mensen ooit weer terugziet. Maar ik heb het altijd gezien als een geschenk dat me gegeven moest worden. Gelukkig is dat ook gebeurd.”

Hoe vier je dan nu Pasen, als we de opstanding vieren? Geloof je dan ook dat je je vader weer zult ontmoeten?
Even schiet Marlous helemaal vol… “Ik zou het heel moeilijk vinden om te geloven dat ik mijn vader nooit meer zou zien. Dus ik houd me er heel erg aan vast dat ik hem ooit weer zal ontmoeten.”

‘Ik mag zien op het kruis’

“Na de zondeval hebben we hier geen leven zonder verdriet," vervolgt ze. "Dat komt later pas. In dit leven kan ik door al die moeite heen alleen maar volhouden, omdat ik kan zien op het kruis. Jezus weet hoe het voor ons is, en doet voorspraak bij de Vader. We mogen allemaal onze boosheid of ons verdriet bij Hem brengen. Voor ons is Hij naar de aarde gestuurd.”

Open Huis

Zaterdag 31 maart, 14.00 uur, NPO Radio 5 
Presentatie: Petra de  Joode 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons