Kerken ruimen zwerfafval op in de buurt

Landelijke Opschoondag biedt kans om zichtbaar te zijn in de wijk

Gewapend met prikstok en vuilniszak trekken zaterdag duizenden mensen door buurten en wijken. Tijdens de Landelijke Opschoondag ruimen deze vrijwilligers zwerfafval op. Ook kerken doen mee aan de actie.

De kinderen in Spijk met het opgehaalde afval in 2017. Beeld: Marleen Kooistra

Marleen Kooistra – betrokken bij het jeugdwerk van de PKN in Spijk – is enthousiast over de actie. “We doen elk jaar mee met het jeugdwerk van onze kerk. Hoewel Spijk een klein dorp is, ligt er genoeg zwerfafval. De kinderen vinden het prachtig; hoe meer troep hoe beter. Ze zijn er trots op dat ze zakken vol krijgen. In de rest van het dorp zijn ook andere groepen aan de slag; na afloop is het hier dan weer helemaal schoon.
We krijgen bovendien een kleine vergoeding van de gemeente, die we in het jeugdwerk goed kunnen gebruiken."

Landelijke Opschoondag

Volgens de organisatie Nederland Schoon doet dit jaar een recordaantal deelnemers mee met de Landelijke opschoondag op zaterdag 24 maart. “Meer dan 100.000 vrijwilligers hebben zich opgegeven, en er zijn meer dan 2000 acties in het hele land om zwerfafval op te ruimen en buurten schoon te maken,” vertelt een woordvoerder. “Er zijn tientallen kerken bij betrokken, maar ook moskeeën en andere gebedshuizen.”

Pakken huis-aan-huisbladen

Opbrengst van de actie door de Kleopasgemeente in 2017. Beeld: Tinus Hoogendoorn

“Het is heel erg leuk om te doen," vertelt Tinus Hoogendoorn enthousiast. Hij zit in de werkgroep duurzaamheid van de hervormde wijkgemeente Kleopas (PKN) in Ede, en gaat met gemeenteleden voor het tweede jaar de buurt in. "De gemeente Ede heeft materiaal zoals prikstokken geleverd, en na afloop komen ze alle volle afvalzakken weer ophalen. Vorig jaar lag er echt gigantisch veel zwerfvuil. Rondom onze wijk is een park en daarin lagen hele pakken huis-aan-huisbladen die nooit bezorgd zijn. Maar ook veel plastic, blikjes en ander zwerfvuil.”
Ook dit jaar is er aan zwerfvuil helaas geen gebrek. “Ik heb gisteren al even een voorinspectie gedaan, en het lijkt wel wat schoner, gelukkig. Maar er ligt nog genoeg, vooral langs de fietspaden.”

Verbinding met buurtbewoners

Voor de Kleopasgemeente gaat de actie om meer dan alleen een schonere buurt. “We hebben een verantwoordelijkheid voor de schepping, en die moeten we nemen,” legt Tinus uit. “Maar het is ook een manier om verbinding te zoeken met de buurtbewoners. Kerk zijn is meer dan met elkaar op zondag tussen vier muren zitten. We willen er zijn voor de wijk. Door afval op te ruimen, maar ook door bijvoorbeeld een open maaltijd te organiseren.”

Outreach

Thousand Hills in Hilversum is klaar voor morgen. Beeld: Rudy Volkerink

Die motivatie herkent Rudy Volkerink van de Thousand Hills-gemeente in Hilversum. Samen met zo’n 40 vrijwilligers gaat hij zaterdag aan de slag. “We gaan in de omgeving van de kerk zwerfafval opruimen, en een aantal kinderspeelplaatsen in de buurt schoonmaken. Het is voor ons ook een outreach, dus we zullen zeker proberen gesprekken aan te knopen met mensen.”
De kerk hoopt zo verbinding te maken met de wijk. “We zijn een groeiende gemeente en op zondag is het een drukke boel met parkeren. Op deze manier kunnen we iets terugdoen voor de wijk. We hebben wel meer maatschappelijke acties, zoals een kledingbank en maaltijden voor de buurt. Maar dat is in het gebouw, en dat is toch ook een drempel. Met deze actie gaan we echt de wijk in.”

Voortouw

Het is de eerste keer dat Thousand Hills meedoet aan de Landelijke Opschoondag, al nemen Rudy en zijn vrouw eigenlijk altijd afval mee uit de natuur. "Als christen mag je daar ook zeker het voortouw in nemen.”

Hoofdbeeld: Tinus Hoogendoorn

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons