Joram Kaat presenteert voor de 4e keer de EO Jongerendag

‘Je kunt veel over mij zeggen, maar ik ben niet arrogant’

in Geloven

Als kind klom hij na het eten op een stoel met een plastic microfoon en ging hij staan preken. Joram Kaat wilde voorganger worden. “Dat was mijn idee van een podium hebben.” Op 26 mei presenteert hij voor de 4e keer de EO Jongerendag, met dit jaar als thema ‘Walk on Water’.

Gaat het niet vervelen, die Jongerendagen?
“Zeker niet. De eerste keer ben ik op een rijdende trein gestapt en heb ik het vooral zo aangepakt als mijn voorgangers. Dat deed ik de tweede keer ook, maar ik merkte dat het niet werkte. Ik kreeg reacties als: ‘Joram, je maakt helemaal geen grappen, hoe kan dat?’
Er lag een gapend gat tussen de Joram die ik op de radio en online was en de presentator van dit evenement. De oplossing was gelukkig eenvoudig: ik ging de derde keer gewoon niks meer voorbereiden. Natuurlijk, het programma kende ik, ik ademde het, maar ik schreef geen teksten meer uit.”

Het beviel hem zo goed, dat de derde Jongerendag de enige is die hij durft terug te kijken. Tot zijn verbazing vond de regie het helemaal goed dat hij het zonder papier zou doen. “Het maakt het voor hen ook wat losser.”

Reserveer hier je ticket voor de EO Jongerendag.

Je krijgt als presentator ook veel kritiek over je heen. Wat doet dat met je?
“Dat ze me een broekie vinden of zo? Lachen toch. Waar ik wel moeite mee heb, is dat mensen oordelen over mijn geloof. Zo van: ‘Hij is toch helemaal geen christen?’ Of ze vinden me een arrogante gast. Je kunt veel over mij zeggen, maar ik ben niet arrogant.

Ik snap wel waarom mensen dat denken. Dat komt doordat ik gesloten ben. Maar dat heeft meer met onzekerheid te maken dan met arrogantie. Als je mij ziet als ik ‘aan’ sta, in filmpjes bijvoorbeeld, en je komt me daarna op straat tegen, dan is dat een wereld van verschil. Ik hug je niet meteen als ik je zie, haha; als mensen mij random tegenkomen ben ik gewoon een serieuze gast.”

Je hebt een vriendin. Dat weten niet veel mensen. Houd je dat bewust geheim?
Helemaal niet. Als je mij ernaar vraagt, geef ik antwoord. Maar ik voel niet de behoefte om zulke dingen over mezelf publiekelijk te delen.
We hebben vier maanden gedatet, omdat zij in die periode voor haar studie naar New York ging. Terwijl ze daar was, hadden we tot onze verbazing elke dag contact. Daarna gingen we weer afspreken, totdat we allebei wisten dat het officieel een relatie was. Mijn omgeving vond dat het veel te langzaam ging, maar voor ons was het goed.
Achteraf denk ik dat ik haar nooit op date zou hebben gevraagd als ik niet had geweten dat ze naar New York ging. Onbewust dacht ik: ze gaat toch weg, dus als het niks wordt, maakt het niet uit. Idioot, hè? Nu is het goed. Zij woont in Amsterdam, ik in Doorn. We zien elkaar een paar keer per week.”

Het is toch zonde om in je christelijke bubbel te blijven zitten?

Je wilde als tiener niets liever dan bij de EO werken. Waarom?
“Ik ben in een typisch christelijk gezin op- gegroeid waar alleen christelijke artiesten gedraaid werden die op de EO-Jongeren- dag optraden. Geweldig vond ik dat. We gingen als gezin ook naar de familiedagen van de EO. Hier komen media, evenementen en geloof samen, precies de combi waar ik van houd. Er zijn genoeg andere plekken waar je media en spektakel vindt, maar dan zonder die inhoud. Aanvankelijk probeerde ik bij BNNVARA binnen te komen. Maar degene die ik vroeg om een goed woordje voor me te doen, bood me een baan bij de EO aan.”

Blij dat het geen BNNVARA geworden is?
“Dat vind ik zo’n typische interviewvraag. Ik zie de kop al: ‘Liever bij de EO dan bij BNNVARA’. Bij BNNVARA maken ze óók toffe programma’s.
Ik presenteer sinds kort ook Club Hub,
een BNNVARA-programma waaraan ook andere omroepen zoals de EO meewerken. Het gaat daar vaak over onderwerpen als drugs en seks. Ik vind het mijn taak om daar als christen aanwezig te zijn. BEAM-volgers begrijpen dat niet altijd, maar het is toch zonde om in je christelijke bubbel te blijven zitten?”

Waar komt jouw drang om te entertainen vandaan?
“Ik weet het niet. Ik heb het altijd al gehad. Vroeger ging ik dus preken. Ik wilde voorganger worden. Dat was mijn idee van een podium hebben. Ik heb een enorme bewijsdrang. Het geeft me een kick als ik iets kan doen wat een positief gevolg heeft. Tenminste, zolang ik de controle heb.”

Je wilt misschien de controle hebben, omdat je over veel dingen niet de controle hebt gehad?
“Ik denk dat veel te herleiden valt tot het feit dat mijn ouders voor mijn geboorte gescheiden zijn. Mijn broer en zus maakten een scheiding mee, maar ik werd geboren zonder vader en heb hem dus ook nooit gemist. Ik merk dat hier op emotioneel gebied veel onder zit: bewijsdrang, gesloten zijn, bindingsangst. Ik kijk de kat graag uit de boom en houd er niet van als het over mij gaat. Delen vind ik moeilijk, dat merk ik ook in mijn relatie.
Entertainen is voor mij een veiligheidsmuur. Soms is het vermoeiend. Mijn vriendin en mijn moeder zien dat en zeggen dan: ‘Effe rustig nu.’ Ik kan ook wel omschakelen, hoor. Ik ben echt een normale, rustige gast. Maar door de energie die een camera of een publiek me geeft, ga ik dus gewoon ‘aan’. Aandacht vind ik wel én niet leuk. Heel gek. Ik snap het zelf ook niet.”

Heb je weleens strijd met God ervaren?
“Niet met Hem, wel met alles om Hem heen. De kerk, geloven. Daar snap ik niks van. Ik ga momenteel niet naar een kerk. Dat voelt als een enorme uitspraak, maar ik wil er ook niet om liegen. De kerk van thuis – een pinkstergemeente – was fantastisch, we kwamen bij elkaar over de vloer, gingen op kamp. Ik wilde er nooit van losraken. Maar het werd anders toen ik merkte hoe succesvol iedereen in de kerk was, terwijl ik dat niet was. Iemand bad en kreeg meteen een huis of een auto. Ik bad me scheel en kreeg niks. Voor mijn gevoel lag in de kerk de focus op succes, niet op falen, terwijl ik juist over ons falen als mens wilde praten.
De kerk is vaak een plaats waar succes gedeeld wordt, maar het moet eigenlijk een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: ‘Ik begrijp het niet, waar is God?’”

Ik kan me niet voorstellen dat je mij onvoorwaardelijk kunt liefhebben

Maar er zijn toch wel christenen te vinden die het ook zo beleven?
“Die christenen zijn er, inderdaad. En met hen heb ik eerlijke gesprekken, die me aan het denken zetten. Daar heb ik meer aan dan dat ik in de kerk aanschuif. Ik vind het heerlijk om een preek te horen, om te zingen of om naar christelijke muziek te luisteren, maar die dingen krijg ik ook online wel tot me. Misschien zeg ik over vijf jaar: ‘Het was niet goed hoe ik er toen in stond.’ Maar dat is dan alleen maar mooi, want dan ben ik dichter bij God en bij wie ik moet zijn.”

Wanneer is het goed tussen God en jou?
“Dat is een vraag die me vaak bezighoudt. God is duidelijk: het ís goed. Maar ik benader Hem vanuit mijn bekrompen mensensysteem en moet mezelf vertellen: ‘God houdt onvoorwaardelijk van je.’ Ik kan me dat niet voorstellen, dat je mij onvoorwaardelijk kunt liefhebben. Misschien omdat ik mezelf voorwaardelijk liefheb...” Na een korte stilte: “Wow, dit is een heftige uitspraak. De arena van het geloof vind ik lastig, maar God is mijn houvast. Rond Hem probeer ik mijn leven te centreren.”

De EO-Jongerendag draait om lopen over water. Is dat iets voor jou?
“Een collega zei pas: ‘Lopen over water is ook natte voeten krijgen.’ Dat vind ik herkenbaar. Ik sta nog niet te springen op het water, maar ik geloof dat het kan.”

Tekst: Reinald Molenaar
Beeld: We definitely

Dit is een ingekorte versie van het interview dat Joram Kaat gaf aan Visie magazine. Meer lezen? Vraag een gratis proefnummer aan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons