Irritante krantenkoppen

Blog van Tijs van den Brink

Ze irriteerden me weer mateloos, de koppen die vorige week in de kranten en op teletekst stonden: ‘Evangelisch leider moet jaar de cel in voor seks met patiënte’ en ‘Celstraf voor evangelist zorgboerderij Meerkerk’.

De berichten gingen over Aaldert van E., de leider van zorgboerderij Jedidja in Meerkerk. Vorige week veroordeelde de rechtbank hem tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, wegens seksueel misbruik van een patiënte. M’n irritatie richtte zich op de collega’s die dit soort koppen maken. Een paar weken geleden hadden de kranten ook al uitgebreid over de kwestie geschreven. Toen viel me op dat in de kop de woorden ‘christen’ en ‘evangelisch’ werden gebruikt, terwijl in de artikelen verder geen enkele verwijzing naar het geloof van de man was terug te vinden.

Wat is de relevantie van het christen-zijn van deze man, vroeg ik me af. Waarom moet erbij staan dat hij zichzelf kennelijk evangelisch noemde? Dit is vast gewoon een hulpverlener die in de fout is gegaan, zoals er ook weleens een hulpverlener met een atheïstische, socialistische of liberale levensovertuiging in de fout gaat. Wordt dat erbij gezet? Nee toch? Superirritant dat de collega’s van allerlei media zo nodig hun afkeer van het christendom moeten etaleren!

Toen vorige week opnieuw de termen evangelisch en zelfs evangelist opdoken in krantenkoppen over de affaire, dacht ik: nu ga ik er wat van zeggen! Het is verschrikkelijk dat een christen iemand misbruikt, maar dat heeft niets te maken met zijn geloof. Ik voelde me even de gematigde moslim die werd aangesproken op de misdaden van een radicale jihadist. Totdat ik me verdiepte in de geschiedenis van Van E...

Dagblad Trouw heeft daar uitgebreid over geschreven. De man was een evangelisch leider en werd afgezet op verdenking van handtastelijkheden bij vrouwen en fraude. Daarna begon hij een zorgboerderij. Opnieuw waren er beschuldigingen van seksueel misbruik, die nooit tot een veroordeling leidden. Van E. had het zelf over ‘evangelische knuffels’. In 2016 werd hij wel veroordeeld en vorige week dus opnieuw.

Hier is geen sprake van media die hun afkeer van het christendom etaleren (excuus dat ik dat dacht, collega’s), hier is sprake van een man die zich christen noemt en met gebruikmaking van zijn geloof een spoor van misbruik nalaat. De krantenkoppen waren terecht.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons