‘Ik kwam tot geloof door The Passion’

‘Het verhaal bleek groter dan ikzelf’

Myra van Bladel (36) keek in 2015 zoals elk jaar naar The Passion. Deze keer raakte het verhaal haar zo intens, dat ze wist: ‘God bestaat en hier moet ik verder mee.’

“Ik heb tranen gelaten, tijdens die aflevering drie jaar geleden," vertelt Myra. "Toen ik de uitzending de volgende dag nog een keer bekeek, kwamen de tranen opnieuw en mijn hart bonsde. Het gekke was dat het precies dezelfde elementen waren die me raakten: de verdeeldheid onder de vrienden van Jezus, de veroordeling door Pilatus en het lied van Jim de Groot: Open je ogen voor mij. The Passion was niet zomaar een verhaal, maar werd een intens verhaal van pijn en verlorenheid, maar ook van oprechtheid en liefde. Bovendien, het ging over mij. Ik kon me zo identificeren met Jezus en herkende zo veel momenten uit mijn eigen leven. Toen wist ik: God bestaat. Ik wist alleen nog niet hoe.”

Emotionele bui?

Hoewel een paar dagen later de twijfel toeslaat – ‘Waren mijn tranen wel echt?’ ‘Was ik niet gewoon in een emotionele bui?’ – gaat Myra op zoek. “Ik wist op dat moment niet waar dit toe zou leiden, maar het was wel duidelijk dat het verhaal van The Passion groter was dan ikzelf.”

Ik begreep: God zoekt de verlorenen en heeft daar een doel mee

Kort daarna komt er een vriend van Myra over uit het buitenland. Hij is christen en met hem gaat ze op een zondag mee naar de Thousand Hills gemeente in Hilversum. “Nota bene bij mij om de hoek!” lacht Myra. “Ik ben niet christelijk opgevoed en was altijd een beetje bang voor kerken. Ik dacht dat het enge, veroordelende en zware instanties waren, waar het heel naargeestig was. Maar toen ik in deze gemeente kwam, werd ik verrast door het feit dat ze mij accepteerden zoals ik was. Bovendien raakte de preek me en vielen er allerlei puzzelstukjes uit The Passion op hun plek. Ik begreep: God zoekt de verlorenen en heeft daar een doel mee.”

Grote grap

Hoewel ook nu twijfels de kop opsteken – “Was het niet allemaal één grote grap?” – blijft Myra deze gemeente bezoeken om kennis over het christelijk geloof op te doen. “Ik ervaarde steeds meer hoe het Woord van God in mijn persoonlijke context werd geplaatst. Ook hier stond ik soms met tranen in mijn ogen, omdat ik wist: ik geloof dat er een God is die mij wat wil zeggen, en ik wil graag zien hoe het werkt.”

Inmiddels heeft Myra diverse bijbelcursussen in de gemeente gevolgd, doet ze er allerlei vrijwilligerswerk en leidt ze een groep voor jonge meiden. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart stond Myra zelfs op de derde plek voor de ChristenUnie en ze gaat nu voor deze fractie aan de slag. “Ik vind het zo mooi dat ik bij een God hoor die van iedereen houdt en die ook andere mensen weet mee te krijgen in saamhorigheid en liefde voor Hem en voor anderen.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

The Passion 2015 in Enschede (Beeld: Willem-Jan de Bruin)

Verschil maken

Myra’s ommezwaai blijft in haar omgeving niet onopgemerkt. Ze voert veel gesprekken met vrienden, en ziet zelfs dat haar geloofsverhaal voor anderen verschil maakt. “Niet dankzij mij,” benadrukt ze, “maar dankzij Hem. Zelfs mijn ouders zijn onlangs meegegaan naar een dienst.” “Voor veel mensen hangt er onterecht nog een stigma aan geloven,” zegt ze even later. “Tegelijk merk ik dat er in mijn omgeving interesse is in wat ik geloof en hoe je dat anno 2018 kunt praktiseren.”

Het zal zeker stof voor mooie gesprekken opleveren

The Passion 2018

De editie van 2018 gaat Myra zeker bekijken, thuis op de bank, samen met vrienden. “Ik kijk er heel erg uit naar uit. Er doen leuke artiesten mee, ik hou van populaire muziek, en het zal zeker stof voor mooie gesprekken opleveren.
En ben je geraakt? Bezoek dan met Pasen een kerk. Dat kan ik je van harte aanraden.”

Hoofdbeeld: Ilka van Wieren Photography

Lees alles over The Passion op Thepassion.nl.

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons