Hoe versterk ik de band met mijn zoon?

Tips van Yvonne Bijl

Onze zoon van 10 is erg gesteld op zijn iPad. Hij kan zich hier uren mee vermaken, maar hierdoor heb ik het gevoel dat het contact tussen hem en mij vermindert. Wat kan ik doen om te investeren in de relatie met mijn zoon?

Ik denk dat veel ouders zich hierin herkennen: je kind kan zich uren vermaken achter een beeldscherm, maar in het echte leven verveelt hij zich snel of komt moeilijk tot een spel, tot grote ergernis van veel ouders.
Wanneer iemand achter een beeldscherm zit, is er geen echt contact mogelijk met de buitenwereld. Dit geldt voor kinderen onderling, maar ook voor ouder en kind. Zaak dus om leuke alternatieven te blijven zoeken die samenbindend werken. Alternatieven die concurreren met een beeldscherm.

Potje kietelen

Samen met je kind rollebollen over de vloer, een potje kietelen en gillen van de lach, of een poosje Wii’en met je kind: samen spelen versterkt de band. Jij leert je kind beter kennen en je kind geniet van jouw oprechte interesse. Daarnaast is spelen goed voor de ontwikkeling van je kind en blijf jij er jong bij. Weleens gehoord van de slogan ‘Je stopt niet met spelen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je stopt met spelen’? Een belangrijke les!

Meerwaarde

Spelenderwijs op een situatie ingaan en humor gebruiken, kan veel geruzie en boze buien voorkomen. Juist door samen met jou te spelen, oefent je kind bepaalde regels en afspraken. Jij weet wat wenselijk is en kunt dat inzetten, je kunt gevoelens verwoorden en je kind wijzen op bepaalde manieren om te spelen. Zo kan spel ook nog leerzaam worden. En door samen te spelen, geniet je enorm van je kind en versterk je onbewust de onderlinge band. Hoe mooi is dat! En wanneer kinderen ouder worden, verandert hun interesse in spel. Moest je voorheen je kind nog laten winnen bij een bordspel, nu kom je ‘ineens’ tot de conclusie dat je heel hard je best moet doen om te kunnen winnen. Heerlijk toch?

Telefoon uit

Het gaat erom dat je tijd vrijmaakt. Jij investeert in je kind en je kind investeert in jou. Is dit een offer? Nee, het is een zegen. Een zegen voor allebei. Zorg ervoor dat
je telefoon uit is en zoek naar gedeelde interesses. Dit kan dus zowel binnen als buiten zijn. Ga een avond klimmen met je puberzoon of stook een vuurtje in de tuin. Maar ook een ouderwets potje sjoelen kan gezellig zijn en de winnersmentaliteit in jullie naar boven brengen.
Ter afwisseling is er uiteraard niets mis met samen een potje Fifa spelen! Het gaat erom dat je samen een activiteit doet en er allebei plezier in hebt.

Tips

  • Vraag wat je kind graag wil doen met jou.
  • Beeldschermen uit tijdens spelen. 

  • Speel echt mee! (Niet tussen de barbies een foto maken en direct op Instagram 
zetten hoe leuk jullie wel niet #samenspelen en #qualitytime hebben.) 

  • Ga naar buiten, op zoek naar avontuur! 

  • Stoeien is voor elke leeftijd leuk! 


Leestip

Struinen door de schepping, Hanna Holwerda, uitgeverij Columbus, 160 blz., € 14,95. 


Foto: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons