Eric Smit presenteert nieuwe serie 'Kasboekje van Nederland'

Vanavond om 20.50 uur op NPO 2: geld verdienen met je DUO-lening

in Mediatips

Tegenwoordig gaan we heel anders met geld om dan vroeger. Hoe sterk dat is veranderd, zien we in de nieuwe NTR-serie Kasboekje van Nederland. Presentator Eric Smit, hoofdredacteur van het jounalistieke platform Follow the Money, onderzoekt in aflevering 1 onze financiële opvoeding.

Hoe je je financieel kunt redden, moet je leren. Dat gaat niet vanzelf. Jongeren krijgen meestal van huis uit mee hoe ze bewust met geld kunnen omgaan. Hoe ging dat vroeger? “Sparen en zuinig zijn om je later belangrijke dingen te kunnen permitteren, is vanaf mijn achtste jaar altijd een deel van mijn opvoeding geweest,” vertelt Riek Lem uit Overijssel. Douwe van der Meer uit Terneuzen laat zien hoe hij spaarde voor zijn brommer en al zijn uitgaven en inkomsten noteerde in zijn kasboekje.

Helpt financiële voorlichting aan jongeren?

Vandaag de dag heeft ongeveer twintig procent van de jongeren schulden. Op een ROC zien we hoe leerlingen financiële voorlichting krijgen van Stichting LEF. Ook ontmoet Eric Smit studenten die hun DUO-lening – bedoeld om hun studie te bekostigen – gebruiken om geld mee te verdienen.

Kasboekje van Nederland 
Iedere woensdagavond, 20.50 uur, NPO 2

Beeld: Wim Kluvers

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons