Een unicum: Donald Duck gaat naar de kerk

Duck-fan en cultuurtheoloog Frank Bosman is aangenaam verrast

In de jongste editie van het gelijknamige populaire weekblad, brengt Donald Duck een bezoekje aan een kerk, samen met Kwik, Kwek en Kwak. De katholieke cultuurtheoloog en Duck-fanaat Frank Bosman reageert enthousiast: “In al die getekende jaren heb ik de familie Duck zelden tot nooit een kerk in zien gaan.”

Bosman, onder meer bekend van het EO-programma De Tafel van Tijs, schrijft er een uitgebreide blog over op Katholiek.nl. Daarin legt hij uit hoe bijzonder deze stripgebeurtenis is, in het licht van de geschiedenis van Duckstad.

Zoeken met een zaklampje

“De onvolprezen Carl Barks, de schepper van het iconische Duckstad (Duckburg) hield religie überhaupt uit zijn stripverhalen,” schrijft Bosman. “Waarschijnlijk om commerciële redenen: zo’n hot potato als religie in een stripverhaal is vragen om controverses. Héél af en toe komen Bijbelse figuren of plaatsen voor zoals Sodom (in Crown of the Mayas), Noach (The Billion Dollar Safari) of Samson (Better Biceps). Maar je moet zoeken met een zaklampje.”

Een unicum

Bosman noemt het dan ook “een unicum dat de Ducks in een kerk komen”. De enige andere keer die hem uit de afgelopen decennia te binnen wil schieten, is ’t Spook van de Notre Duck (1979, Avonturen van een steenrijke eend #6). Daarin treffen we de geldbeluste Dagobert zowaar aan in een enorme kathedraal – die hij uiteraard met dollartekens in zijn ogen beziet.

Eén kritische noot

De katholieke cultuurtheoloog prijst de redactie van het weekblad voor de kerkgang van Donald in het jongste nummer.
Maar hij kraakt ook, op milde toon, één kritische noot: de betreffende tekenaar blijkt volgens hem “niet helemaal te weten waar hij mee bezig was: wel de klok horen luiden, maar niet helemaal weten waar de klepel hangt”. Bepaalde details in het – zo te zien katholieke – kerkinterieur kloppen namelijk niet helemaal. In zijn blog legt hij dit interieur even onder zijn loep.

Een enorm compliment

“Bovendien,” zegt hij, “blijft de opmerking ‘helemaal terug in de tijd’ een beetje in mijn hoofd zeuren als een impliciete diskwalificatie van mensen die ‘nog’ (ik haat dat woord) naar de kerk gaan.”
Toch wil hij de redactie “een enorm compliment geven”. Want: “Op deze wijze krijgen kerken hun natuurlijke plaats in het universum van Donald Duck en alle andere inwoners van Duckstad.”

Beeld: Donald Duck (via Katholiek.nl)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons