Duizenden christenen vieren Palmzondag in Qaraqosh

‘We zijn weer teruggekeerd naar deze stad’

in Christelijk Nieuws

Sinds 2014 was er geen Palmpasen meer gevierd in de Iraakse stad Qaraqosh. Vanwege de bezetting door IS en de verwoestingen die de stad onderging, waren de meeste christenen gevlucht. Tot afgelopen zondag. Duizenden christenen vierden uitbundig Palmpasen.

Zwaaiend met palm- en olijftakken liepen duizenden Iraakse christenen biddend en zingend door de straten van de stad, meldt Open Doors USA. "Koning der koningen en Heer der heren. Heerlijkheid, Halleluja!" zongen ze in koor. De mars eindigde met een openluchtdienst op het plein van de Sint Johannes Kerk. Vanaf het dak van de kerk – dat als preekstoel gebruikt werd – lazen kerkleiders uit de Bijbel en werd er gepreekt.

‘Jezus bestaat wel’

Een van de gelovigen die meeliep, is de 25-jarige Andraws. Omdat hij en zijn familie weigerden hun geloof in Jezus op te geven, werden ze door IS gedwongen te vertrekken uit Qaraqosh. Tweeëneenhalf jaar lang leefden ze als ontheemden. “Door alles wat ons overkwam, was het alsof God en Jezus niet bestonden. Daarna besefte ik dat Jezus wel bestaat en dat we in Hem moeten geloven.”

Opgetogen over Palmpasen

Hij is opgetogen dat Palmpasen weer in Qaraqosh gevierd kan worden. “Drie jaar lang is dat niet gebeurd, omdat we moesten vluchten. Voor mij is Palmpasen heel belangrijk; het is de dag waarop Jezus naar Jeruzalem ging.”

Hoop

Andraw put veel hoop uit de Palmpasenviering in Qaraqosh. “Toen we verdreven werden, hadden we geen hoop en dachten we dat we nooit meer terug zouden komen. We verloren bijna de hoop hier ooit terug te keren. Maar zoals je kunt zien, zijn we teruggekeerd naar Qaraqosh. Vandaag zijn we hier weer, door Jezus, omdat we op Hem hoopten. Verlies dus nooit je hoop!”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons