Dries van Agt heeft geen 'adieu' gezegd tegen God

Blog van Tijs van den Brink

Komende zondag gaat een nieuwe serie van het programma Adieu God? van start. Het is het tiende seizoen inmiddels. Deze zondag is oud-premier Dries van Agt te zien, hij is de negentigste gast.

Dries van Agt in Adieu God?, denkt u, heeft hij adieu gezegd tegen God dan? Ho ho, rustig aan, dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Want het vraagteken staat niet voor niets in de titel: Adieu God?. Veel gasten in het programma geloven (iets) anders dan vroeger. Sommigen van de negentig hebben God echt vaarwel gezegd, anderen zeker niet. Zoals u wellicht weet, nodigen we tegenwoordig ook mensen uit die op zoek zijn naar God of Hem zelfs nadrukkelijk (weer) gevonden hebben.

Ik zal het maar vast onthullen: Dries van Agt heeft geen ‘adieu’ gezegd tegen God. Hij heeft de laatste jaren wel heel veel vragen gekregen over wat hij altijd heeft geloofd. In zijn jeugd en in zijn jaren in de politiek was die twijfel er niet. “Deze jongen dacht er eigenlijk nooit over na,” zegt Van Agt over zichzelf. Enkele jaren geleden is hij geïnteresseerd geraakt in de bouw van het universum. En zelfs in de vraag of er misschien meer dan één universum bestaat. “Er zijn miljarden hemellichamen! Het is voor mij moeilijk geworden te blijven geloven dat de grote Creator zich bezighoudt met dat ene stofje dat de aarde is in dat enorme heelal. Zozeer zelfs dat Hij Zijn Zoon daarvoor heeft gegeven! Dat is toch eigenlijk onvoorstelbaar.”

Hoewel het stormt in het hoofd en hart van Van Agt, heeft hij God dus niet vaarwel gezegd. “Eén ding staat voor mij vast: er moet een aanstichter zijn.” Ik ga niet alles van het gesprek verklappen. U moet, als u geïnteresseerd bent, maar kijken zondag, of later op NPO.nl.

Van Agt zette me aan het denken. Het beeld bestaat dat oude mensen geloviger zijn dan jonge mensen. Maar misschien klopt dat niet. Misschien zijn er juist ook wel veel oude mensen die, in de avond van hun leven, zitten te tobben met grote levensvragen. Dries van Agt is 86.

We denken in de kerken veel na over de overdracht van het geloof aan jonge mensen. Terecht uiteraard. Maar zullen we ook eens nadenken over, stilstaan bij en misschien wel bidden voor ouden van dagen?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons