Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

‘Ideologische invasie’ Russisch-Orthodoxe Kerk stuit op protest

Nog dit jaar zullen er in de Russische hoofdstad Moskou 21 nieuwe kerken worden gebouwd, als onderdeel van het (omstreden) project ‘200 nieuwe kerken voor Moskou’, dat in 2011 werd gelanceerd. Het betreft Russisch-orthodoxe godshuizen, die voornamelijk in de voorsteden van de stad zullen verrijzen.

Dat meldt Kerknet.be, die Vladimir Resin aanhaalt. Hij is Doema-lid en drijvende kracht achter het project. Resin heeft onlangs verklaard dat er in 2018 in totaal 21 nieuwe kerken zullen worden gebouwd.

Op redelijke afstand

De gedachte achter het zeven jaar geleden gestarte megaproject, dat op kritiek stuit van andere religieuze groeperingen en van atheïsten, is dat alle inwoners van Moskou op een redelijke afstand van hun woning naar een Russisch-orthodoxe kerk kunnen gaan.

Sponsorgeld

Volgens Kerknet zijn er op dit moment al 507 kerken, en kwamen er sinds de start van het project 62 nieuwe bij. De Vlaamse website weet tevens te melden dat de bouw van al deze nieuwe kerken wordt gefinancierd met giften van individuele gelovigen en met sponsorgeld van particuliere organisaties en bedrijven.

Zelfs op feestdagen leeg

Lang niet iedereen in de hoofdstad is blij met deze zichtbare uitbreiding van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Moskou. Velen zien het als een ‘ideologische invasie’.
Naar verluidt zijn zelfs niet alle orthodoxen er blij mee. Onder andere omdat de nieuwe kerken soms verrijzen op plekken waar men ze liever niet ziet, zoals pleinen en stadsparken. Wat bovendien bij velen verbazing wekt, is dat reeds bestaande kerkgebouwen vaak nagenoeg leeg zijn – zelfs op feestdagen.

Duizend gelovigen

Elke nieuwe kerk biedt ruimte aan minimaal vijfhonderd mensen. De grootste verrees afgelopen jaar in het Zhulebino-gebied. Deze Kerk van de Ontmoeting met de Heer, die dertien koepels telt, biedt plek voor maar liefst duizend gelovigen.

Beeld: Max Pixel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons