Christelijke jeukwoorden

Blog van Annemarie van Heijningen

Ik vind bubbel een stom woord. En comfortzone ook. Van die hyperige termen waar ik koorts van krijg, zeker wanneer ze met een christelijk sopje worden overgoten.

Zo hoorde ik onlangs iemand beweren dat je God pas vindt wanneer je uit je bubbel stapt. Wat een onzin. God is te vinden in de Bijbel en zolang jij je Bijbel in je bubbel hebt, wat dat dan ook wezen moge, is God er. Sterker nog, Hij is omnipresent, alomtegenwoordig. Zoals in dat liedje: ‘Op bergen en in dalen, ja overal is God’. In comfortzones en bubbels, ja overal is God. Ik bedoel maar.

Ondanks mijn aversie tegen dergelijke christelijke jeukwoorden, zeggen insiders de laatste weken voortdurend tegen mij: “Wow, jij stapt me daar even uit je bubbel.” Of: “Zo dan, jij wordt uit je comfortzone gesleurd.” Ze bedoelen waarschijnlijk dat ik op het punt sta om voor even mijn vertrouwde wereld te verlaten – en daar zit wat in. Eén telefoontje was genoeg om nieuwe perspectieven te openen, vaccinaties te halen en mezelf na zeventien jaar weer eens een paspoort cadeau te doen.

Terwijl ik dit schrijf, sta ik in de startblokken. Een rare wending in deze veertigdagentijd. De lijdenstijd is hier in huis tot lijstjestijd gedegradeerd, mijn gedachten vertoeven meer bij mijn koffers dan bij het kruis. Met de bubbels in mijn buik en de kriebels in mijn benen stap ik straks het vliegtuig in om te arriveren in een land dat ik u achteraf pas noemen mag. Daar wordt mijn lijstjestijd weer lijdenstijd, vermoed ik zo. We zullen ontwaren en huilen, ontvangen en delen, ontmoeten en troosten, omarmen en hopen. En ergens op de bodem van ons hart zal de overtuiging groeien dat het lijden van deze wereld niet opweegt tegen de heerlijkheid die wacht. Kijk, dit is nu zo’n Bijbeltekst waarvan ik zin in bubbels krijg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons