Christelijk tegendraads?

Column 'Visie'-hoofdredacteur over bokkige schapen

Op vrijdag 23 maart 2018 organiseerde het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie een symposium met als titel ‘Christelijk Tegendraads’. Gert-Jan Segers, Laurens Wijmenga en Rikko Voorberg debatteerden met elkaar en het publiek over dit thema. Visie-hoofdredacteur Marco van der Straten sprak onderstaande column uit.

Ik word altijd een beetje onrustig van plaatjes van een visje dat tegen de stroom inzwemt, dat lijkt me buitengewoon vermoeiend. Je ziet het ook wel op de foto die het Wetenschappelijk Instituut gebruikt voor deze bijeenkomst: het arme visje loopt paars aan… Laat Marianne Thieme het niet horen. Als ik dat visje was, dan maakte ik zo snel als mogelijk dat ik uit die volle vissenbubbel wegkwam. Op zoek naar ruimte, vrijheid, zuurstof…

Bokkige politicus?

Op een woord als tegendraads hoef je sowieso niet zo trots te zijn. Niet voor niets staat het op één lijn met synoniemen als recalcitrant, bokkig, dwars en ongewillig. Ik weet niet of mijn oud-collega en huidig ChristenUnie-voorlichter Bert Heuvelman er blij van zou worden als dat het profiel van Gert-Jan Segers zou zijn: ‘Gert-Jan Segers? Dat is zo’n heerlijk bokkige politicus, altijd recalcitrant en onhandelbaar. Ja, met hem weet je tenminste waar je aan toe bent.’

Kerstboom

Weet je wat pas tegendraads is? Een kerstboom! Afgelopen december heb ik er een heel aantal verkocht. Mijn vrouw heeft een bedrijfje met fleurige creaties en ik hielp haar in de kerstvakantie een handje. Tegendrááds die bomen! Als je je handen al niet volledig openhaalt aan de scherpe naalden, dan volgt de uitdaging wel om ‘m in de kofferbak van een klant te proppen. Op het moment dat je denkt de takken goed bij elkaar te houden, schiet er aan de andere kant wel weer een venijnige uitloper omhoog. Maar goed, als zo’n boom eenmaal thuis staat, heb je wel een gezellig plekje om je familie en vrienden te ontmoeten en je schaafwonden te likken.

Weet je wat pas tegendraads is? Een kerstboom!

Samaritaanse vrouw

Jezus ontmoette ook graag mensen. U kent waarschijnlijk wel dat Bijbelverhaal waarin Jezus een Samaritaanse vrouw ontmoet bij een waterput. Een Samaritaanse vrouw, alleen bij de waterput. Een vrouw dus van een vijandig volk en uit het verhaal blijkt ook nog eens dat ze overspelig was. Als Jezus het een beetje Kuyperiaans had aangepakt, dan zou hij de heidense vrouw eigenhandig ondersteboven in de put kieperen. Lekker tegendraads, toch?

Jezus doet iets anders. Hij neemt de tijd voor haar en laat al snel merken dat hij weet wat er in haar leven speelt. Het leidt tot een verrassende omwenteling in haar leven.

Ontmoetingsplek

Zo’n waterput, dat was vaak een ontmoetingsplek. Het duurde tenslotte ook een tijd voordat je voldoende water uit de put omhoog had getakeld, zeker als je een kudde dorstige schapen bij je had. Dat herinnert me aan een mooie ontmoetingsplek waar ik vier jaar geleden een prachtige foto van zag. Op Het Amsterdamse Mercatorplein timmerden buurtgenoten, onder de bezielende leiding van theoloog Rikko Voorberg, the Tree of light. Elke buurtbewoner mocht een verhaal delen, van wat hij of zij betekent voor de buurt. Vanuit hun huizen werden lampen aangerukt en zo werd het steeds lichter in Amsterdam-west. Hier werden levens gedeeld en stond een stadsplein in helder licht.

Als de theoloog een beetje tegendraads was geweest, had hij die buurtbewoners stevig aangepakt, stelletje zondaars bij elkaar. Wie denken ze wel niet dat ze zijn? Maar nee, hij koos voor ontmoeting en gesprek over de waardevolle dingen in het leven. En gelijk heeft hij. Als je weet wie je bent en wat je zelf gelooft, kun je ontspannen de ontmoeting met anderen aangaan.

Kerktoren

We staan als christenen niet zo best bekend in de samenleving. Ik ben blij dat we het tijdperk van tegendraadsheid wat van ons hebben afgeschud. Want als je alleen maar ergens tegen bent, dan kun je jezelf beter binnen je eigen dikke kerkmuren opsluiten. Veilig afgeschermd van de boze buitenwereld om zo nu en dan wat standpunten vanaf de kerktoren te brullen. Lekker tegendraads.

Ik geloof dat het christendom toekomst heeft als we laten zien dat we begrijpen wat léven is. Met alle bagger die daar soms bij hoort. Luister maar naar het verhaal van een vrouw bij een waterput, of dat van een man op een sloophouten bankje in Amsterdams, of kijk maar naar pijn en verdriet in je eigen leven.

Schapen

Jezus leert ons niet om tegendraadse bokken te zijn. Hij zet dat we schapen zijn. Dat zijn niet per se makke lammetjes natuurlijk. Christenen hoeven niet soft of wereldvreemd te zijn, ze staan ook maar gewoon met hun hoeven in de stront. Soms is er een tegendraads schaap dat wegloopt bij de kudde. Gelukkig is er dan wel een herder die de wildernis ingaat om ‘m er weer bij te halen.

Christenen staan ook maar gewoon met hun hoeven in de stront

Maar vooruit, om Laurens Wijmenga vanmiddag een beetje tegemoet te komen wil ik dit jaar één keer tegendraads zijn. In december verkoop ik geen kerstbomen, maar timmer ik er een van sloophout. Misschien hebben onze buren wel een lampje om erin te hangen. Maar laten we dan afspreken dat we verder het alleen nog over tegendraads spreken als het gaat om breien. Een heerlijk warme trui, van schapenwol natuurlijk. Hopelijk wel zonder de stront er nog aan. Hoewel dat juist wel lekker tegendraads zou zijn.

Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons